Linkovi

Samoubilački napad u Siriji


Sirijski pobunjenici u Alepu

Sirijska državna televizija je prenela da su u popodnevnom napadu u gradu Kamišli poginule najmanje četiri osobe i da su desetine ranjene.

U sirijskom gradu Kamišli na severu zemlje, danas se dogodio samoubilački napad automobilom bombom – kao prvi takav napad u kurdskom regionu koji je dugo bio van sukoba opozicionih pobunjenika i vlade.

Sirijska državna televizija je prenela da su u popodnevnom napadu poginule najmanje četiri osobe i da su desetine ranjene. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu je javila da je u napadu poginulo osam pripadnika bezbednosnih snaga i da je napad bio usmeren na njihovo sedište u gradu.

Glas Amerike nije mogao da proveri događaje na licu mesta, s obzirom da Sirijska vlada stranim novinarima oštro ograničava pristup. Napad se dogodio nekoliko sati pošto su aktivisti javili da je u noćašnjim borbama pobunjenika i vladinih snaga u Alepu, poginulo najmanje pet ljudi.

U požaru koji je juče buknuo u jeku borbe dve strane, uništeni su veliki delovi istorijske čaršije u Alepu, koja potiče iz 14. veka. Suk „Medina“ je najveća čaršija te vrste na svetu i nalazi se na listi zaštićenih objekata svetske baštine. To je takođe jedna od najočuvanijih čaršija na Bliskom istoku.

Još nije razjašnjeno kako je požar izbio, ali aktivisti optužuju vladine trupe da su koristile zapaljivu municiju u napadu na pobunjenike koji su u ofanzivi započetoj prošlog četvrtka zauzeli položaje u čaršiji. Pobunjenici kažu da nastoje da dokumentuju obim štete, koja se procenjuje na više miliona dolara.

UNESKO veruje da je već oštećeno pet od šest sirijskih lokaliteta na listi svetske baštine. Sirijska organizacija za ljudska prava inače tvrdi da je u nasilju u Siriji juče poginulo najmanje 160 ljudi, među kojima je 89 civila.
XS
SM
MD
LG