Linkovi

UN očekuju 700 hiljada sirijskih izbeglica


Izbeglice iz Sirije na granici sa Jordanom
Izbeglice iz Sirije na granici sa Jordanom

Granicu svakodnevno prelaze dve do tri hiljade ljudi, dok se broj registrovanih izbeglica i onih koje čekaju na registraciju povećao za više od 600 odsto od marta

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice je saopštio da bi do kraja godine iz Sirije moglo da pobegne čak 700 hiljada Sirijaca.

Agencija je danas izdala apel za prikupljanje gotovo 500 miliona dolara da bi se pomoglo izbeglicama čiji se broj „naglo povećava“, koje beže u obližnje Jordan, Liban, Irak i Tursku. Navodi se da granicu svakodnevno prelaze dve do tri hiljade ljudi i da se broj registrovanih izbeglica i onih koje čekaju na registraciju, povećao za više od 600 odsto od marta.

Apel za pomoć je upućen posle nakrvavijeg dana od početka sirijskog konflikta pre 18 meseci. Sirijska organizacija za ljudska prava stacionirana u Londonu, tvrdi da je juče u Siriji poginulo više od 300 ljudi, pretežno civila.

Sirijski pobunjenici su juče izvršili dva samoubilačka napada automobilima sa eksplozivom ispred pomno čuvanog sedišta armije u Damasku, u kojima su poginula četiri stražara i koji su podstakli pucnjavu u kojoj je poginuo i iranski novinar.
XS
SM
MD
LG