Linkovi

Kriza u Siriji i dalje bez rešenja


Sirijske bezbednosne snage u Alepu
Sirijske bezbednosne snage u Alepu

Ujedinjene nacije i izaslanik Arapske lige za Siriju opisuju mračnu sliku prilika u zemlji zahvaćenoj nasiljem i nude malo rešenja krize

Lahdar Brahimi je danas izvestio članove Saveta bezbednosti i potom izjavio novinarima da „nigde nema neslaganja da je situacija u Siriji veoma loša i da se pogoršava“. Brahimi je takođe ponovio ranije komentare da je sukob opasan i za region i za svet. On je dodao da ima neke ideje za smanjenje krize, ali da još nije formulisao plan koji bi doveo do rešenja.

Brahimi je početkom meseca posetio Siriju i izbegličke logore u Turskoj i Jordanu i sastao se sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima opozicije. Agencija Asošijeted pres je prenela da je Brahimi na sastanku Saveta bezbednosti zatvorenom za javnost rekao da Asad ne namerava da sprovede reforme koje bi dovele do ublaženja krize. On je novinarima posle sastanka izjavio da vidi znake većeg ujedinjavanja sirijske opozicije, što daje izvesnu nadu u napredak.

Za to vreme, sirijski borci za ljudska prava javljaju da je u ponovnim jutrošnjim vazdušnim napadima na Alepo, poginulo pet osoba, među kojima su tri deteta. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i Lokalni odbori za koordinaciju, navode da su u jutrošnjim napadima srušene dve kuće u opštini Maadi na jugu Alepa.

U Damasku, sirijski ministar informisanja Omran al-Zoabi, izjavio je da se pobunjenici bliže porazu. Na video snimku iz Homsa, prikazanom na televiziji Al đezira, vidi se dim nad pojedinim delovima grada. U međuvremenu, ima nagoveštaja da međunarodni napori počinju da donose plodove, uključujući i akcije Svetskog programa hrane u Homsu.

Direktor za Siriju Muhanad Hadi kaže da je taj program, uprkos nasilju koje se nastavlja, rešen da istraje. Svetski program hrane procenjuje da 223 hiljade ljudi koji žive u skloništima i džamijama, zavise od njegove pomoći.
XS
SM
MD
LG