Linkovi

UN: Više od 250 hiljada izbeglica iz Sirije


Izbeglička kriza u Siriji sve intenzivnija
Izbeglička kriza u Siriji sve intenzivnija

Humanitarni problemi prouzrokovani konfliktom u Siriji predstavljaju „najveću krizu“ sa kojom se svetska organizacija suočava

Ujedinjene nacije su saopštile da je broj izbeglica iz Sirije premašio 250.000, ocenivši da humanitarni problemi prouzrokovani konfliktom u toj zemlji predstavljaju „najveću krizu“ sa kojom se svetska organizacija suočava.

Agencija UN-a za izbeglice danas je saopštila da je preko 85.000 Sirijaca registrovano u Jordanu, blizu 78.500 u Turskoj, 67.000 u Libanu i 33.500 u Iraku.

Predstavnica Agencije, Sibela Vilkis, izjavila je za Glas Amerike da taj broj raste za više hiljada dnevno. Ona je ukazala da su dva vodeđa prioriteta UNHCR-a da susedne zemlje drže svoje granice otvorenim, kao i „dramatično povećanje“ medjunarodne podrške u cilju pružanja efikasnog smeštaja za izbeglice.

Sibela Vilkis je opisala uslove u jordanskom izbegličkom logoru – gde je smeššteno 27 hiljada Sirijaca, kao „neprihvatljive“. Ona je upozorila da će nakon užasne letnje vrućine uskoro doći oštra zima i pohvalila Jordance zbog toga što su otvorili svoje domove izbeglicama iz Sirije.

Specijalni izaslanik UNHCR-a, glumica Andjelina Džoli, je obišla jordanski izbeglički logor Zaatari zajedno sa šefom agencije UN-a za izbeglice Antoniom Guterešom i jordanskim ministrom inostranih poslova Naserom Judehom.

Džoli je izjavila da je od sirijskih izbeglica čula „užasavajuće“ i „bolne“ priče.
XS
SM
MD
LG