Linkovi

Okončana posmatračka misija u Siriji


Aktuelni predsednik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski ambasador Žerar Aro

Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija saglasne su da nisu ispunjeni uslovi za produžetak misije, čiji mandat ističe u nedelju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da će dozvoliti da mandat posmatračke misije svetske organizacije u Siriji istekne u nedelju, ali da se nada da će otvoriti političku kancelariju u toj zemlji.

Aktuelni predsednik Saveta, francuski ambasador Žerar Aro, objavio je da su se članice složile da nisu ispunjeni uslovi za eventualni produžetak misije. U međuvremenu, Sjedinjene Države su pohvalile Organizaciju za islamsku saradnju koja je suspendovala članstvo Sirije u tom bloku, koji broji 57 članica.

Portparolka Državnog sekretarijata Viktorija Nuland rekla je da ta odluka predstavlja „snažnu poruku“ vladi sirijskog predsednika Bašara al-Asada i pokazuje sve veću izolovanost Sirije.

Komesarka Agencije Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Valeri Amos, rekla je novinarima u Damasku da zbog nasilja treba obezbediti pomoć za dva i po miliona Sirijaca.

„Sve strane moraju više da zaštite civile. Humanitarna situacija se pogoršala otkako sam bila ovde u martu. Više od milion ljudi je raseljeno i suočeno sa bedom. Možda još milion ima hitne humanitarne potrebe usled sve većeg uticaja krize na ekonomiju i život ljudi.“

Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Sjedinjenim Državama, „Hjuman rajts voč“, saopštila je da je u gradu Azazu na severu Sirije, koji je pod pobunjeničkom kontrolom, u bombardovanju vladinih snaga poginulo više od 40 civila i ranjeno više od stotinu.

Predstavnici organizacije su obišli grad danas, dan posle napada u kojem je prema izveštaju ceo blok kuća sravnjen sa zemljom, a čiji su cilj možda bila dva obližnja objekta Sirijske slobodne armije.
XS
SM
MD
LG