Linkovi

Sirijska vlada na ivici kolapsa?


Oblasti pod kontrolom pobunjenika u severnoj Siriji
Oblasti pod kontrolom pobunjenika u severnoj Siriji

Bivši premijer Sirije kaže da je vlada predsednika Bašara al-Asada na ivici ekonomskog i moralnog kolapsa

Predsednik Sirijske vlade koji je pobegao iz zemlje, kaže da je vlada predsednika Bašara Al Asada na ivici ekonomskog i moralnog kolapsa i da ne kontroliše više od 30 odsto teritorije zemlje. Rijad Hidžab je to rekao prilikom današnjeg prvog nastupa u javnosti otkako je početkom meseca prešao na stranu opozicije.

U međuvremenu, američki sekretar za odbranu Lion Paneta je sinoć rekao novinarima da je uveren da bi Sjedinjene Države mogle da uspostave zonu zabrane letova iznad Sirije, ali je dodao da to ipak ne bi bilo lako.

„Jasno smo rekli da bi to bilo teško. Teško zbog sistema vazdušne odbrane sa kojim bismo se tamo suočili. Sjedinjene Države, kao što sam rekao, mi planiramo sve mogućnosti. Sasvim sam uveren, kada bi to moralo da se učini, da bismo to mogli uspešno da uradimo. Ipak, mislim da bi ovde morala da se donese politički važna odluka da li takav korak treba da preduzimamo ili ne.“

Paneta je podsetio da odluka o takvoj misiji još nije doneta. Sekretar za odbranu je objasnio da Sjedinjene Države prave planove za brojne moguće situacije u Siriji, ali da uvođenje zone zabrane letenja nema prioritet.

Komesarka Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Valeri Amos, danas je doputovala u Siriju da razgovara o mogućnostima za pružanje veće pomoći civilima zahvaćenim sukobom. Ona treba da se sastane sa zvaničnicima Sirijske vlade i sirijskog Crvenog polumeseca.

Ministri inostranih poslova država 57-očlane Organizacije za islamsku saradnju danas su se okupili u Meki u Saudijskoj Arabiji, pošto su se saglasili da predlože suspendovanje članstva Sirije u organizaciji. Sirijski saveznik Iran je odmah saopštio da taj predlog nikada neće prihvatiti.
XS
SM
MD
LG