Linkovi

Asad: Bez milosti prema "teroristima"


Sekretar iranskog Nacionalnog saveta za bezbednost Said Džalili tokom susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom
Sekretar iranskog Nacionalnog saveta za bezbednost Said Džalili tokom susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom

Sirijski predsednik je to poručio tokom sastanka sa iranskim zvaničnikom Saidom Džalilijem koji je najavio da će Iran nastaviti da pomaže Siriji

Sirijski predsednik Bašar Al Asad se zarekao da će očistiti svoju zemlju od – kako je rekao – „terorista“, dok snage bezbednosti nastavljaju borbu sa pobunjenicima koji pokušavaju da zauzmu delove Alepa i Damaska.

Sirijski mediji navode da je Asad, posle današnjeg sastanka sa sekretarom iranskog Nacionalnog saveta za bezbednost Saidom Džalilijem, rekao da neće imati milost prema „teroristima“. Sirijska televizija je emitovala snimke njihovog sastanka, na kojim se Asad pojavljuje prvi put posle dve nedelje. Džalili je obećao da će Iran nastaviti da pomaže Siriji, koja je – kako je rekao – „osovina otpora“ stranim protivnicima.

Nešto ranije, Iran je saopštio da smatra da su Sjedinjene Države odgovorne za život 48 Iranaca, koje su sirijski pobunjenici oteli u subotu u Damasku. Sirijski mediji izveštavaju da je Ministarstvo inostranih poslova saopštilo švajcarskom predstavniku u Teheranu da očekuje da Sjedinjene Države upotrebe svoj uticaj i izdejstvuju bezuslovno oslobađanje otetih Iranaca. Švajcarska zastupa Sjedinjene Države u Iranu, jer Vašington i Teheran nemaju diplomatske odnose. Iran tvrdi da su oteti Iranci hodočasnici, a Sirijska slobodna armija smatra da su to pripadnici iranske Revolucionarne garde na „izviđačkom zadatku“.

Dok su sirijski i iranski zvaničnici razgovarali u Teheranu, sirijske snage su zasipale artiljerijskom vatrom delove Alepa, gde vladine snage pokušavaju da oteraju pobunjenike sa njihovih položaja. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da je u Alepu danas poginulo najmanje 12 ljudi.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Hilari Klinton, na konferenciji za novinare sa južnoafričkim ministrom inostranih poslova u Pretoriji, naglasila je da je vreme da svetske sile počnu da planiraju šta će se dogoditi posle pada Asadovog režima. Ona je rekla da ne može da predvidi kada će to da se dogodi, ali je dodala da je uverena da će se dogoditi. Hilari Klinton će o toj temi razgovarati u subotu sa turskim zvaničnicima u Istanbulu.

Pre toga, u Istanbul je već doputovao iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi, na razgovor o sirijskoj krizi sa svojim kolegom Ahmetom Davutogluom. Tursko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je proteklog dana u Tursku stiglo više od 1300 Sirijaca, a da je ujkupan broj izbeglica iz Sirije u Turskoj gotovo 48 hiljada.
XS
SM
MD
LG