Linkovi

Iranski hodočasnici oteti u Damasku


Sirijski pobunjenici u predgrađu Damaska

Naoružane grupe otele su 48 iranskih hodočasnika koji su se autobusom vraćali na aerodrom u prestonici

Iranski državni mediji prenose da je 48 iranskih hodočasnika oteto u Damasku, samo nekoliko kilometara od poprišta sukoba vladinih snaga i pobunjenika.

Prema pojedinim izvještajima, naroužane grupe zaustavile su njihov autobus na putu ka aerodromu. Neimenovani službenik iranske ambasade kazao je da su se iranski državljani vraćali iz posjete šiitskom svetilištu. Državna novinska agencija IRNA izvijestila je da iranski zvaničnici znaju gdje se nalaze oteti hodočasnici i da su ulažu napori da se oslobode.

Stotine hiljada Iranaca je proteklih godina boravilo u Siriji, kako bi posjetili džamiju Sajede Zajnab, sveti šiitski hram u Damasku. Od početka pobune protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Iranci su nekoliko puta bili meta otmičara.

U najvećem sirijskom gradu Alepu u međuvremenu su u toku žestoki sukobi. Vladine snage granatirale su pobunjeničke položaje kako bi pokušale da probiju prvu liniju odbrane. Borbe se vode i blizu televizijske i radio stanice u tom gradu. Snažne eksplozije potresle su i Damask.

Kina je danas optužila Zapad da pozivima za promjenu režima opstruira diplomatsko i političko rješenje krize. Kineski zvaničnici odbacili su kritike Sjedinjenih Država i drugih zemalja da Peking i Moskva predstavljaju prepreku za mirovne napore.
XS
SM
MD
LG