Linkovi

Novi napadi vladinih snaga u Siriji


Snage Sirijske vlade izvode tenkovske i artiljerijske napade na pobunjenike u Alepu

Snage sirijske vlade izvode tenkovske i artiljerijske napade na pobunjenike u Alepu, dan pošto su pobunjenici zaustavili vladinu ofanzivu. Sirijska organizacija za ljudska prava stacionirana u Londonu, javlja da se danas vode žestoke borbe u jugozapadnim delovima grada.

Bitka za Alepo, trgovačko središte Sirije, ključna je i za vladu i za opoziciju. Opozicioni Nacionalni sirijski savet traži da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakaže hitnu sednicu o Alepu, tvrdeći da vlada planira da u tom gradu izvrši masakr.

Za to vreme, sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Mualem je doputovao u nenajavljenu posetu odanom sirijskom savezniku, Iranu. Na konferenciji za novinare u Teheranu, on je rekao da će – kako se izrazio – „antisirijske snage“ okupljene u Alepu, „definitivno biti poražene“. Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi je upozorio na posledice za region i svet, u slučaju da Asadova vlada padne.

On je naglasio da je „naivno“ i „iluzorno“ pomišljati da će u slučaju da nastupi period bezvlašća u Siriji i dođe do prenosa vlasti, biti lako formirati novu vladu. U međuvremenu, Jordan je danas otvorio prvo zvanično šatorsko naselje za smeštaj izbeglica iz Sirije.

Ministar inostranih poslova Naser Džuda je izjavio da su u Jordanu sada smeštene 142 hiljade Sirijaca i da svakodnevno stiže dve hljade novih izbeglica. U Turskoj borave 44 hiljade Sirijaca. Ujedinjene nacije smatraju da je od početka sukoba marta prošle godine u Sirji poginulo 17 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG