Linkovi

Sirija: Napad vladinih snaga u Damasku


Sirijske vladine snage uz pomoć tenkova i helikoptera napale pobunjenike u Damasku.

Sirijski aktivisti javljaju da su vladine snage uz pomoć tenkova i helikoptera napale pobunjenike u prestonici Damasku, a da su pobunjenici krenuli u ofanzivu u Alepu na severu zemlje. Aktivisti kažu da vladine snage koriste ratne helikoptere i tenkove da bi isterale pobunjenike iz predgrađa Damaska Barzeh i Mazeh.

Sirijska agencija SANA demantuje da se u borbi koriste helikopteri i tvrdi da je situacija u prestonici „normalna“, a da se snage bezbednosti obračunavaju na ulicama sa ostacima „terorista“. U međuvremenu, jedan od pobunjeničkih komandanata je na video snimku postavljenom na internet, objavio da je počela borba za oslobođenje Alepa.

Očevici javljaju da se borbe vode u nekoliko delova grada, uključujući Salahedin i Sakur. Turski funkcioneri su u međuvremenu javili da su pobunjenici danas zauzeli još jedan granični prelaz između dve zemlje, pošto su prošle nedelje preuzeli kontrolu nad prelazom Bab al-Hava na granici sa Turskom.

Istovremeno, irački funkcioneri kažu da su se pobunjenici prošle noći povukli sa prelaza Rabija, prema Iraku i dopustili sirijskim trupama da ga ponovo zauzmu. Pobunjenici i dalje kontrolišu sirijsku stranu prelaza Albu Kamal prema Iraku. Sirijska državna televizija je emitovala snimak Asadovog sastanka sa novim načelnikom Generalštaba sirijskih snaga, generalom Alijem Ajubom.

Predsednik Sirije je bivšeg načelnika Generalštaba unapredio u ministra odbrane, posle prošlonedeljnog bombaškog napada u Damasku u kojem su poginuli ministar odbrane i tri najviša vojna funkcionera.
XS
SM
MD
LG