Linkovi

Ubijena trojica visokih Asadovih saradnika


Vozilo UN-a nakon bombaškog napada u Damasku
Vozilo UN-a nakon bombaškog napada u Damasku

Sirijska vojska i pobunjenici vode žestoke oružane sukobe u nekoliko četvrti Damaska

Žestoki oružani sukobi vode se u nekoliko četvrti Damaska, pošto su u današnjem bombaškom napadu ubijena trojica članova vlade predsednika Bašara al-Asada. Sirijska televizija javila je da su u napadu bombaša samoubice na zgradu Nacionalne bezbednosne službe u Damasku, poginuli ministar odbrane Daud Radža i njegov zamenik Ašef Šaukat, inače zet predsednika Bašara al-Asada. General Hasan Turkmani, bivši ministar odbrane, takođe je - kako izveštavaju mediji - podlegao ranama zadobijenim tokom bombaškog napada.

Stručnjak za Bliski istok Eliot Ejbrams, iz Saveta za odnose sa inostranstvo, kaže da bi ovi napadi mogli da budu nagoveštaj početka kraja Asadove vlade.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija je preuzela odgovornost za napad u kojem je i teško ranjeno još nekoliko zvaničnika koji su prisustvovali današnjem sastanku na visokom nivou. Sirijska vlada je saopštila da će „nastaviti da se bori protiv terorizma“ i za novog ministra odbrane imenovala Fahida al-Jasima el-Frejdža, dosadašnjeg načelnika Generalštaba armijskih snaga. Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta, izjavio je da napad naglašava potrebu da se Asad povuče.

„Jasno je da sve ovo što se događa u Siriji predstavlja stvarnu eskalaciju borbi i opravdanost svih strepnji koje izražavamo u pogledu Asadovog odlaska s vlasti, potrebe za miroljubivom tranzicijom, potrebe pronalaženja miroljubivog rešenja cele situacije. Ignorisanjem tih zahteva međunarodne zajednice, nasilje se samo pogoršava i povećava se broj žrtava. To nam govori da je reč o situaciji koja brzo izmiče kontroli.“

Današnji događaji su nastavak višednevnih sukoba pobunjenika i vladinih trupa u prestonici Damasku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da pogoršanje bezbednosne situacije povećava pritisak na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

To nam pokazuje da je krajnje vreme da naredna rezolucija Ujedinjenih nacija može da se usvoji i da sve članice treba da doprinesu da se pre svega prekine kršenje ljudskih prava i takođe nastavi politički proces. Vidimo da rešenje, kako sada stoje stvari, ne može da se pronađe, tako da pozivam sve umešane strane u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da prihvate dalju zajedničku rezoluciju.“

Međunarodni izaslanik Kofi Anan je posle današnje eksplozije zatražio da Savet bezbednosti odloži za danas zakazano glasanje o novoj rezoluciji o Siriji. Mandat posmatračke misije Svetske organizacije ističe u petak, a Savet bezbednosti je podeljen u pogledu toga da li nova rezolucija treba da obuhvati i pretnju sankcijama vladi predsednika Bašara al-Asada. Britanija, Francuska, Sjedinjene Države i Nemačka su predložile nacrt kojim su predviđene sankcije, ako Sirija ne sprovede mirovni plan izaslanika Ujedinjenih nacija Kofija Anana. Međutim, Rusija je najavila da će staviti veto na tu verziju rezolucije.
XS
SM
MD
LG