Linkovi

Žestoki sukobi u Siriji


Snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu u centru Damaska, 16. jula 2012.
Snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu u centru Damaska, 16. jula 2012.

Okršaji izmedju vladinih snaga i pobunjenika u Damasku nastavljaju se već treći dan, tvrde sirijski aktivisti

Okršaji izmedju vladinih snaga i pobunjenika u Damasku nastavljaju se već treći dan, tvrde sirijski aktivisti. To su najžešće borbe vodjene u prestonici od početka pobune protiv predsednika Bašara al-Asada.

Na amaterskom video snimku koji je danas postavljen na internet, vide se izbezumljeni gradjani Damaska kako beže sa poprišta najnovijih sukoba. Aktivisti tvrde da je režim u okršaju koristio vojne helikoptere.

Za to vreme, Savet bezbednosti UN razmatra dve suprostavljene rezolucije o Siriji. Jedna od njih preti sankcijama, dok se u ruskom predlogu ne pominju sankcije. I Rusija I Kina su uložile veto na ranije rezolucije u Savetu bezbednosti, koje su podnosile zapadne zemlje, a kojima se traži odlučnija akcija prema Siriji.

"Ne podržavamo Bašara al-Asada. Podržavamo rešenja oko kojih su se svi složili – plan Kofija Anana, rezoluciju Saveta bezbednosti i saopštenje iz Ženeve, i podržavamo ta dokumenta u potpunosti”, poručio je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

Na sastanku sirijskog Muslimanskog bratstva u Turskoj, predsednik te grupe, Mohamed Rijad Šufka, rekao je da je pesimista u pogledu akcije UN-a.

"Nemamo veća očekivanja od onoga što će se dogadjati u Savetu bezbednosti u petak pošto Ruska Federacija insistira na korišćenju prava veta, a medjunarodna zajednica insistira na rešavanju sirijske situacije unutar Saveta bezbednosti.”

Zvaničnici UN-a pokrenuli su diplomatske inicijative kako bi se obustavili sukobi. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun otputovao je u Kinu, a u Moskvi su se danas sastali međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan i predsednik Rusije Vladimir Putin. Anan je na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio da je sa Putinom vodio "veoma dobar razgovor". Ruski predsednik je obećao da će podržati Ananova nastojanja na obnovi mira u Siriji.

Za to vreme, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izrazio je zabrinutost zbog sve većeg nasilja u Siriji, za vreme posete jednom izbegličkom kampu u Jordanu.

"Užasi i zločini koje čini Asadov režim su jasni kada razgovarate sa ljudima ovde, u neposrednoj blizini granice sa Sirijom.”

Hejg kaže da sve veće nasilje u južnoj Siriji pokazuje koliko je neophodna akcija Saveta bezbednosti UN-a.
XS
SM
MD
LG