Linkovi

Sirija: Odbačen predlog UN-a


Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Kofi Anan
Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Kofi Anan

Sirijske opozicione organizacije odbacuju predlog koji podržavaju Ujedinjene nacije za političke promene u Siriji

Sirijske opozicione organizacije odbacuju predlog koji podržavaju Ujedinjene nacije za političke promene u Siriji, s objašnjenjem da je „dvoličan“ iu „komičan“ i isključuju svaku mogućnost podele vlasti sa predsednikom Bašarom al-Asadom.

Portparolka Sirijskog nacionalnog saveta sa sedištem u Parizu, Basma Kodmani, danas je izjavila da se „Sirijci neće uključiti u bilo kakve političke razgovore dok se nastavlja ubijanje“. Dan ranije su širom Sirije navodno poginule desetne civila, uključujući i najmanje 30 osoba u eksploziji koja je pogodila učesnike sahrane u predgrađu Damaska, za koju aktivisti okrivljuju vladine snage.

Na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji u Ženevi, prihvaćena je razvodnjena verzija izaslanika Ujedinjenih nacija Kofija Anana, koja predviđa formiranje prelazne vlade u Siriji. Na inssistiranje Rusije, kompromisnim sporazumom se predviđa mogućnost Asadovog učešća u prelaznoj administraciji. Burhan Galijun, član vođstva i bivši predsednik Sirijskog nacionalnog saveta, izjavio je za televiziju Al-Arabija „da je to najgore međunarodno saopštenje proisteklo iz dosadašnjih razgovora o Siriji“.

Prema izjavi objavljenoj na zvaničnoj stranici „Fejsbuka“ ove organizacije, Galijun je rekao da sama ideja da bi Sirijci trebalo da pregovaraju „sa svojim dželatom, koji 16 meseci ne prestaje da ubija, muči... i siluje žene“, predstavlja „ruganje“. Sporazum u Ženevi je postignut u jeku dubokih podela između zapadnih i arapskih država i Kine i Rusije u pogledu načina prekida nasilja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton insistira da Asad ne može da bude deo sirijske budućnosti. Moskva i Peking odbijaju da podrže odrednicu kojom bi se od Asada tražilo da se povuče s vlasti, pri čemu Rusija tvrdi da autsajderi ne mogu da odlučuju o političkom rešenju situacije u Siriji.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da plan ne obavezuje sirijskog predsednika da prepusti vlast i da „dokument nije pokušaj nametanja sirijskom narodu bilo kakve vrste prelaznog procesa“. U zaključcima sastanka se traže „jasni i nepovratni“ koraci ka političkoj tranziciji i ističe da tranziciono telo mora da bude rezultat „uzajamne saglasnosti“ i ne može da obuhvati sadašnje članove vlade.

Kofi Anan je na početku sastanka upozorio učesnike – Sjedinjene Države, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku i izaslanike arapskih država – da će se, ako ne budu delovali na vreme, suočiti sa „izrazito ozbiljnom“ međunarodnom krizom.
XS
SM
MD
LG