Linkovi

Rusija podržava Asada, eksplozija potresla Damask


Rusija je saopštila da je Siriji potreban period političke tranzicije

Rusija je odbacila pozive da predsednik Bašar al-Asad preda vlast mogućoj vladi nacionalnog jedinstva. U međuvremenu, kraj zgrade Vrhovnog suda u Damasku eksplodirala je snažna bomba.

U jeku današnjeg razvoja događaja susedna Turska je danas razmestila vojnike i protivavionske baterije duž granice sa Sirijom, posle prošlonedeljnog obaranja turskog ratnog aviona od strane sirijskih snaga.

U Moskvi, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi rešenje za krizu u Siriji morao da nađe sirijski narod i da Rusija neće podržati nikakvo strano mešanje.
Sirijske opozicione grupe saopštile su danas da neće prihvatiti bilo kakvu predloženu političku tranziciju koja ne predviđa odlazak predsednika Bašara al-Asada.

Do današnjeg diplomatskog prepucavanja došlo je uoči sastanka u subotu u Ženevi, na kome bi međunarodni izaslanik Kofi Anan mogao da predloži osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle i neke ličnosti iz opozicije. Diplomatski izvori u Ujedinjenim nacijama kažu da taj plan ne predviđa Asadovu ostavku ali isključuje one čije bi učešće moglo da potkopa stabilnost. Pojedinosti tog plana nisu poznate.

U međuvremenu, Damask je danas uzdrmala eksplozija snažne bombe, ispred Palate pravde. Državna televizija je to nazvala „terorističkim delom“. Nekoliko izgorelih automobila razbacano je po parkiralištu koje koriste sudije i advokati. Prema izveštajima, troje ljudi je ranjeno.
XS
SM
MD
LG