Linkovi

Intenzivniji napadi na Homs


Sve intenzivniji napadi sirijskih vladinih snaga na Homs
Aktivisti sirijske opozicije javljaju da su vladine snage pojačale granatiranje pobunjeničkih delova Homsa, u kojima je dan pošto su posmatrači Ujedinjenih nacija suspendovali rad, poginulo najmanje11 osoba. Aktivisti su objavili novi amaterski video snimak na kojem se po svemu sudeći vidi granatiranje Homsa.

Opozicija takođe javlja da je u jučerašnjim sukobima u nekoliko gradova poginulo najmanje 50 ljudi. Iako tvrdnje o žrtvama i sukobima ne mogu da se potvrde nezavisno, poznato je da je Homs središte pobune koja više od godinu dana potresa Siriju, u kojoj su poginule hiljade ljudi. Sirijska vlada za nasilje okrivljuje – kako tvrdi – „teroriste“.

Pojačano nasilje je prisililo oko 300 nenaoružanih posmatrača Ujedinjenih nacija da juče prekinu misiju. Ipak, šef misije je izjavio da njegovi saradnici neće otići iz zemlje, a grupa posmatrača je danas otputovala iz Damaska u Hamu, da zameni osoblje stacionirano u tom gradu.

Funkcioneri sirijske opozicije u Istanbulu, među kojima je i Basam Imadi iz Sirijskog nacionalnog saveta, smatraju da je misija Ujedinjenih nacija neuspešna. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba do 15. jula da odluči da li će da produži mandat posmatrača.
XS
SM
MD
LG