Linkovi

Situacija u Siriji sve ozbiljnija


 UN potvrdjuju da je situacija u Siriji sve ozbiljnija
UN potvrdjuju da je situacija u Siriji sve ozbiljnija

Hilari Klinton zabrinuta zbog izveštaja da Rusija snabdeva Siriju borbenim helikopterima, dok Sergej Lavrov optužuje SAD da naoružavaju opoziciju

Sirijska državna televizija je saopštila da su vladine snage preuzele kontrolu nad pobunjeničkim gradom Al-Hafehom, posle jednonedeljnih borbi zbog kojih su Sjedinjene Države upozorile na opasnost mogućeg masakra. Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je u međuvremenu zabrinutost zbog izveštaja da Rusija snabdeva Siriju borbenim helikopterima.

Klinton je izrazila sumnju u istinitost tvrdnje Moskve da ruske vojne isporuke nisu povezane za tekućim konfliktom u Siriji.

„Mi smo se konfrontirali sa Rusijom zahtevajući prekid vojnih isporuka Siriji. Oni su povremeno govorili da ne treba da brinemo jer te isporuke nemaju nikakve veze sa unutrašnjim akcijama u Siriji. To je očigledno neistina. Mi smo zabrinuti zbog najnovijih informacija koje smo dobili da su ruski ofanzivni helikopteri na putu ka Siriji, što će dovesti do dramatične eskalacije sukoba,“ rekla je Hilari Klinton.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pravda prodaju ruskog oružja Siriji, objasnivši da Rusija snabdeva Damask "protivazdušnim odbrambenim sistemima", čime - kako je rekao - "ne krši nijedan međunarodni zakon".

Lavrov je istakao da je "suprotno onome što rade Sjedinjene Države koje snabdevaju oružjem sirijsku opoziciju koja ga koristi protiv Sirijske vlade". To je prvi put da je neki ruski zvaničnik otvoreno optužio Vašington da naoružava sirijske pobunjenike. Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova je kritikovalo američku optužbu, rekavši da je to "očigledno mešanje" u sirijske unutrašnje poslove, koje se vremenski poklapa sa pojačanjem pobunjeničkih napada.

U medjuvremenu, sirijska državna televizija navodi da su vladine snage ponovo preuzele kontrolu nad pobunjeničkim zapadnim gradom Al-Hafehom, nakon jednonedeljnih žestokih sukoba koji su naveli Sjedinjene Države da upozore na potencijalni masakr.

U današnjem izveštaju se navodi da je predsednik Bašar Al Asad ponovo uspostavio mir i bezbednost u tom strategijskom, sunitskom muslimanskom gradu, pošto je „očišćen od naoružanih terorističkih grupa.“

Antivladini pobunjenici navode da su se povukli iz Al-Hafeha preko noći nakon intenzivnih sukoba u tom gradu i susednim selima u priobalnoj planinskoj pokrajini Latakia. Sirijska narodna armija izvestila je da je evakuisala ranjenike, žene i decu i opisala to povlačenje kao taktički potez „da bi se izbegao masakr preostalih stanovnika u Al-Hafehu.

Ujedinjene nacije su u ponedeljak optužile sirijske snage bezbednosti i pro-vladinu miliciju „šabiha“, da vrše teške prestupe protiv dece koristeći ih, pored ostalog, kao živi štit.

„Mom tehničkom timu je opisivano kako su deca batinjana i bičevana električnim kablovima. Zabeleženi su i slučajevi seksualnog zlostavljanja dece. Dakle, mučenje dece i njihovo zatvaranje, što je strašno. Uz to, imamo dokaze da su deca korišćena kao živi štit. U selu Ajn l'Aruz, na primer, deca iz tog sela su opisala kako su u jednom koji je prevozio vojnike bila pruljubljivana uz prozore da bi zaštitila autobus od napada,“ rekla je specijalni portparol UN-a za decu Radika Kumarasvami.

Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč je zatražila da Savet bezbednosti UN-a nametne embargo na oružje i druge ciljane sankcije protiv sirijskog vođstva, kao odgovor na pomenuto kršenje ljudskih prava. Sirijska deca plaćaju strašnu cenu, navedeno je u izjavi Hjuman Rajts Voča.
XS
SM
MD
LG