Linkovi

Teške borbe kraj aerodroma u Alepu


Sirijski grad Alepo pretrpeo je teška razaranja u borbama između vladinih snaga i pobunjenika

Sirijski pobunjenici napadaju vojne aerodrome sa kojih poleću letelice sirijskih snaga koje bombarduju pobunjeničke položaje

Sirijski vojnici i pobunjenici sukobili su se kraj aerodroma u Alepu, komercijalnoj prestonici Sirije, koji je u rukama vladinih snaga, dok se širom zemlje pojačavaju borbe uoči dolaska novog međunarodnog mirovnog posrednika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava i druge grupe aktivista kažu da je žestok sukob započeo jutros pre zore u Najrabu, oko pet kilometara daleko od međunarodnog aerodroma u Alepu. Sa tog objekta, u čijem sastavu je i vojna baza, poleću letelice sirijskih snaga koje bombarduju pobunjeničke položaje. Proteklih nekoliko nedelja pobunjenici napadaju vojne aerodrome u nastojanju da spreče vazdušne napade, ali pri tom ne diraju civilne objekte na njima.

Dosadašnja diplomatska nastojanja na zaustavljanju krvoprolića u Siriji ostala su bez rezultata, ali novi izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lakdar Brahimi planira da doputuje u Siriju u nastojanju da ih obnovi. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je da će Brahimi razgovarati sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, ali datum tog susreta još nije utvrđen.
XS
SM
MD
LG