Linkovi

Sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje?


Ruševine u Homsu
Ruševine u Homsu

Američke obaveštajne agancije "sa različitim stepenom uverenja" smatraju da je sirijska vlada u malom obimu upotrebila otrovni gas sarin protiv pobunjenika

U pismu dvojici kongresnih lidera, navodi se da je reč o preliminarnim procenama i da nema dovoljno dokaza da bi se promenila američka odluka u vezi sa sirijskim pitanjem, jer su za to neophodne "kredibilna i potvrđene činjenice".

Britanski Forin ofis takođe je objavio da ima "ograničene, ali uverljive" dokaze upotrebe hemijskog oružja u Siriji, između ostalog i gasa sarina, i naziva tu upotrebu "ratnim zločinom". Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je tokom posete Ujedinjneim Arapskim Emiratima da upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vlade "krši svaku konvenciju o vođenju rata".

Predsednik Obama ranije je izjavio da bi eventualan upotreba hemijskog oružja od strane sirijskog režima promenila poziciju SAD prema intervenciji u građanskom ratu koji traje već dve godine. Republikanski senator Džon Mekejn, koji se zalaže za agresivniju američki intervenciju u sirijskom konfliktu, rekao je danas da je "crvena linija prekoračena"
XS
SM
MD
LG