Linkovi

Nova bombardovanja u Alepu


Istočni kvartovi Alepa posle bombardovanja sirijskih vladinih i ruskih snaga
Istočni kvartovi Alepa posle bombardovanja sirijskih vladinih i ruskih snaga

Sirijski i ruski mlaznjaci su danas bombardovali istočni deo Alepa koji drže pobunjenici nekoliko sati pre no što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da diskutuje o talasu nasilja koji je zahvatio grad.

Napadači su bombardovali gradske stambene četvrti gde, kako se procenjuje, živi 250 hiljada ljudi sravnivši zgrade sa zemljom. Ulice su prepune ruševina i komada betona.

Američka ambasadorka Samanta Pauer je navela da je preko 150 vazdušnih napada izvršeno na taj grad u poslednja tri dana i optužila Rusiju i Siriju da su sprovele sveobuhvatne ofanzive za ponovno zauzimanja Alepa.

"Ratni zločini su počinjeni ovde u Alepu" , rekao je novinarima francuski ambasador Fransoa Delatre. "Oni nesmeju proći nekažnjeno."

Napadi su obuhvatili projektile, burad bombe i artiljerijsku vatru. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji je saopštila da je preko 100 ljudi, uglavnom civila ubijeno od kako je sirijska armija započela ofanzivu u sredu kada se raspalo primirje dogovoreno posredstvom Sjedinjenih Država i Rusije.

Vašington i evropski saveznici navode da je sada na Rusiji da zaustavi borbe i apeluju na Moskvu da preduzme "vanredne" korake ka prekidu neprijateljstava u Siriji.

XS
SM
MD
LG