Linkovi

Asadove snage napreduju u Damasku


Snage sirijske vlade su uz podršku tenkova i artiljerije, kako se izveštava, ušle u sunitsku četvrt Damaska, Kabun, koji drže pobunjenici posle višenedeljnog granatiranja.

Dve susedne sunitske četvrti su takodje pod opsadom u proteklim nedeljama kako bi se pobunjenici sprečili da se slobodno kreću glavnim gradom i predstavljaju pretnju za trupe lojalne predsedniku Bašaru al Asadu.

Sirijska nacionalna koalicija je saopštila da pro-Asadove snage drže 200 ljudi kao taoce u Kabunu i da je 40.000 civila tamo i u susednom kvartu Barzeh pod pretnjom nasumičnog granatiranja.

Ista grupa je danas izvestila da vladine trupe navodno koriste civile kao ljudski štit i uputila apel UN-u i drugim medjunarodnim organizacijama da deluju brzo kako bi evakuisale žene, decu i ranjene iz Kabuna.

Taj radnički kvart je jedna od prvih oblasti Damaska koja se pridružila ustanku protiv Asada.

U meedjuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava je izvestila da je u artilijerijskim i vazdušnim napadima na sela pod kontrolom pobunjenika oko severnog grada Idliba danas stradalo najmanje 29 osoba, uključujući osam žena i šestoro dece.
XS
SM
MD
LG