Linkovi

SAD: Bez dokaza o upotrebi hemijskog oružja


Fotografija jednog od Sirijaca povređenog tokom navodnog napada hemijskim oružjem. Izvor: Sirijska državna novinska agencija SANA
Fotografija jednog od Sirijaca povređenog tokom navodnog napada hemijskim oružjem. Izvor: Sirijska državna novinska agencija SANA

Sirijski predsednik Bašar al-Asad tvrdi da su pobunjenici upotrebili to oružje u blizini Alepa, dok pobunjenici tvrde da su za to odgovorne Asadove snage.

Američki ambasador u Siriji, Robert Ford, izjavio je da Sjedinjene Države nemaju dokaze koji bi potvrdili optužbe da je proteklih dana na severu Sirije upotrebljeno hemijsko oružje.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad tvrdi da su pobunjenici upotrebili to oružje u blizini Alepa, dok pobunjenici tvrde da su za to odgovorne Asadove snage. Ambasador Ford je na današnjem pretresu u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma, rekao da Obamina administracija pažljivo proučava suprotne izveštaje.

Predsednik Obama je upozorio da je upotreba hemijskog oružja „totalno neprihvatljiva“ i da će izazvati posledice ako Sirija upotrebi takvo oružje. U međuvremenu, Sirijska vlada je saopštila da je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Bana Ki-muna zatražila istragu navodnog korišćenja hemijskog oružja. Sirijska opozicija takođe traži nezavisnu istragu.

U Londonu, britanski premijer Dejvid Kameron je rekao parlamentu da izveštaji o hemijskom napadu u Siriji osnažuju zahtev za ublaženje embarga Evropske unije na oružje u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG