Linkovi

Sirijski avioni bombardovali Liban


Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici

Sirijske snage prvi put su gađale ciljeve u Libanu, koji pokušava da ostane neutralan u aktuelnoj krizi

Sirijski ratni avioni ispalili su danas rakete na ciljeve na sjeveru Libana, dok su Sjedinjene Države ocenile da je reč o značajnoj eskalaciji sukoba sirijske vlade i pobunjenika.

Još nije poznato da li je u vazdušnim napadima bilo žrtava i da li je pričinjena materijalna šteda. Sirijske snage prvi put su gađale navodne pobunjeničke ciljeve u Libanu, koji pokušava da ostane neutralan u aktuelnoj krizi.

Državni sekretar Džon Keri u međuvremenu je rekao da se Sjedinjene Države ne protive nastojanjima Francuske i Britanije da naoružaju sirijske pobunjenike koji se bore protv vojske Bašara al-Asada.

Keri je danas u Vašingtonu rekao da je predsednik Barak Obama „razjasnio da Sjedinjene Države ne stoje na putu zemljama koje su odlučile da obezbede oružje, bez obzira da li je to Francuska, Britanija, ili neka treća zemlja“.

Francuska je prošle nedelje saopštila da bi zajedno sa Britanijom htela da pomogne sirijskim pobunjenicima, bez obzira da li će države Evropske unije da prihvate ublaženje embarga koji članicama unije zabranjuje da naoružavaju sirijsku opoziciju. Važnost tog embarga ističe u maju.

Za to vreme, opoziciona Sirijska nacionalna koalicija se sastala u Istanbulu u Turskoj da izabere premijera koji će biti zadužen za pobunjenička područja Sirije. Glasanje se očekuje sutra, mada treba reći da su prethodni pokušaji izbora lidera propali. Predsednik koalicije Džordž Sabra, izjavio je da bi izbor premijera mogao da pomogne i sirijskim izbeglicama.
XS
SM
MD
LG