Linkovi

Asad: Ostajem u Siriji


Sukobi u Huli
Sukobi u Huli

Sirijski predsednik je u intervjuu za TV program "Russia Today" rekao da „nije marioneta“ i da će živeti i umreti u Siriji

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je izjavio da neće da napusti svoju zemlju i ponovo upozorio protiv vojne intervencije u Siriji.

U intervju za TV program „Raša tudej“ (Russia Today), Asad je rekao da bi intervencija izazvala „domino efekat“ sa posledicama u celom svetu. On je takođe rekao da „nije marioneta“ i da će živeti i umreti u Siriji. „Raša tudej“ je postavila delove intervjua na svoj veb sajt, bez navođenja kada je načinjen, ali uz napomenu da će sutra biti emitovan u celini.

Britanski premijer Dejvid Kameron je proteklih dana pomenuo da bi Asadu moglo da bude dozvoljeno da bezbedno ode iz Sirije, ako bi to garantovalo završetak građanskog rata u zemlji. Predstavnici sirijske opozicije inače danas u Kataru razgovaraju o formiranju šireg, jedinstvenijeg saveta pobunjenika i političkih ličnosti koji se bore za svrgavanje predsednika Asada. Taj savet bi kasnije izabrao prelaznu sirijsku vladu i usaglasio delovanje sa vojnim krilom pobune.

Članovi Sirijskog nacionalnog saveta, glavne opozicione organizacije u egzilu, trebalo bi da dobiju otpilike trećinu mesta u novom savetu. Uoči današnjeg sastanka u Dohi, Sirijski nacionalni savet je izabrao svoje vođstvo od 40 članova, ali se navodi da će se sastav verovatno proširiti, pošto u sadašnjem telu nema nijedne žene.

Sjedinjene Države su saopštile da očekuju da organizovana sirijska opozicija obuhvati i članove tog saveta, ali i druge organizacije. Državna sekretarka Hilari Klinton je prošle nedelje rekla da Sirijski nacionalni savet više ne može da se smatra istaknutim liderom opozicije. U međuvremenu, turski mediji prenose da je Turska naredila jermenskom avionu koji je leteo za Siriju, da sleti na aerodrom u Erzurumu, na istoku zemlje, radi pregleda tereta.
XS
SM
MD
LG