Linkovi

Lavrov: Sirijci moraju sami da nađu rešenje


A protester holds an Egyptian national flag as he and others attack the Muslim Brotherhood headquarters in the Muqattam district in Cairo, July 1, 2013.
A protester holds an Egyptian national flag as he and others attack the Muslim Brotherhood headquarters in the Muqattam district in Cairo, July 1, 2013.

Ruski ministar inostranih poslova kaže da bi rešenje za krizu u Siriji morao da nađe sirijski narod i da Rusija neće podržati strano mešanje

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kaže da bi rešenje za krizu u Siriji morao da nađe sirijski narod i da Rusija neće podržati nikakvo strano mešanje.

Lavrov je to izjavio danas, uoči sastanka u subotu u Ženevi, na kome će svetske sile diskutovati o mirovnom planu međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

Lavrov će danas u Sankt Peterburgu razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je da je bila „greška“ što na sastanak u Ženevi nije pozvan sirijski saveznik Iran, rekavši da je Iran „uticajni igrač“ u toj situaciji. Istaknuta pristalica sirijske opozicije, Saudijska Arabija, takođe nije pozvana na taj sastanak.

Anan je na sastanak pozvao pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kao i Tursku i Arapsku ligu. On je juče izjavio da će takozvana „Sirijska akciona grupa“ pokušati da se dogovori o principima „političke tranzicije koju bi predvodili Sirijci“.

Opozicioni Sirijski nacionalni savet saopštio je danas da neće prihvatiti bilo kakvu predloženu političku tranziciju koja ne predviđa odlazak predsednika Bašara al-Asada.

U međuvremenu, u Damasku su se danas dogodile dve eksplozije posle kojih se digao gus oblak crnog dima. Državna televizija je izvestila da se, kako je saopšteno, „teroristički akt“ dogodio ispred Palate pravde.
XS
SM
MD
LG