Linkovi

UN: Nasilje u Siriji "bez presedana"


General potpukovnik Robert Mud, šef posmatračke misije UN.
General potpukovnik Robert Mud, šef posmatračke misije UN.

Šef posmatračke misije UN navodi da je nasilje u Siriji dostiglo nivo "bez presedana" i da je neophodno primeniti prekid vatre.

Šef posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Siriji, general-potpukovnik Robert Mud, izjavio je da sve veće nasilje u toj zemlji „smanjuje sposobnost posmatrača da osmotre, provere, načine izveštaj i podstaknu lokalni dijalog“.

On je objasnio da bi učvršćenje osam baza njegove misije u regionalnim centrima povećalo njihovu efikasnost, premda nije objasnio kako bi se to izvelo. Mud je naglasio da međunarodna zajednica ima „moralnu i političku“ odgovornost prema sirijskom narodu.

Delovanje posmatračkih ekipa je prekinuto 16. juna, kada su oni postali meta brojnih oružanih i bombaških napada.

Nasilje u Siriji se inače nastavlja i danas. Aktivisti i vladine trupe uz helikoptersku podršku, ušle su u pobunjenički grad Kan Šejkun na severu zemlje, posle žestoke artiljerijske vatre i spaljivanja okolnih naselja. Stanovnici Homsa takođe javljaju o teškim napadima vladinih snaga.

U Bagdadu, irački ministar inostranih poslova Hošjar Zebari je izjavio da se „operativci“ Al-kaide uvlače u Siriju „da bi pomogli, podstakli i vršili terorističke napade“. Francuska sutra treba da bude domaćin oko stotinu delegacija na skupu „Prijatelja Sirije“, na kojem međutim neće učestvovati Rusija i Kina.

Lavrov: Ne nudimo azil Asadu

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas odbacio glasine da Moskva planira da ponudi Asadu politički azil.

On je objasnio da je takvu ideju prva pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, prilikom prošlomesečnih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da je ruska delegacija „to shvatila kao šalu“.

Prema Lavrovu, i ruska delegacija je odgovorila šalom i upitala „zbog čega Nemci ne prime Asada, ako on hoće negde da ode“.
XS
SM
MD
LG