Linkovi

Izveštaj UN o borbama u Siriji


Agencija SANA emitovala je ovaj snimak prostorije TV stanice Al-Ikbarija, oštećene u današnjem napadu
Agencija SANA emitovala je ovaj snimak prostorije TV stanice Al-Ikbarija, oštećene u današnjem napadu

Inspektori UN kažu da su se borbe u Siriji "dramatično pojačale" od februara kada je počeo ustanak protiv vlade predsednika Bašara al-Asada

Inspektori Ujedinjenih nacija kažu da su se borbe u Siriji „dramatično pojačale“ uprkos obećanjima i vlade i opozicionih snaga da će obustaviti nasilje, shodno mirovnom planu međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

U izveštaju podnetom danas Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava inspektori kažu da se situacija u Siriji „opasno i brzo pogoršava i da ima dokaza o kršenju ljudskih prava na obe strane, ali da se kršenja od strane snaga sirijske vlade događaju u „alarmantnom“ broju.

U slučaju napada na grad Hula, 25. maja – kaže se u tom izveštaju – poginulo je 108 ljudi, a provladine snage su možda odgovorne za „mnoge od tih žrtava“. Ali takođe se kaže da se ne može isključiti mogućnost uloge opozicionih ili stranih snaga i da će se sa istraživanjem tog slučaja nastaviti.

Inspektor koga su imenovale Ujedinjene nacije, Paulo Pinjeiro, rekao je da njegov tim posebno zabrinjavaju izveštaji da opozicija koristi decu kao medicinske nosače i kurire, izlažući ih riziku od povreda i pogibije.

Sirija je kritikovala tu istragu i saopštila da neće učestvovati u tom, kako ga je nazvala, političkom procesu.

Prema izveštajima sirijske državne novinske agencije SANA, u današnjem napadu - kako agencija kaže –„naoružane terorističke grupe“ na jednu državnu televizijsku stanicu, ubijeno je troje ljudi. SANA kaže da su teroristi posvaljali eksploziv tokom napada na sedište satelitskog TV kanala Al-Ikbaria, ali ne saopštava kako su zaposleni poginuli.

Sirija koristi izraz „naoružani teroristi“ za pobunjenike koji predvode ustanak protiv 12-godišnje vladavine sirijskog predsednika Bašara al-Asada.
XS
SM
MD
LG