Linkovi

Procena posmatračke misije u Siriji


Generalni sekretar Arapske lige na vanrednom sastanku povodom situacije u Siriji
Generalni sekretar Arapske lige na vanrednom sastanku povodom situacije u Siriji

Ministri inostranih poslova država Arapske lige u Kairu razmatraju mogućnosti za pojačanje arapske posmatračke delegacije koja procenjuje smrtonosno obračunavanje Sirijske vlade sa učesnicima desetomesečnih protesta.

Diplomate kažu da okupljeni ministri razmatraju da li da zatraže pomoć od Ujedinjenih nacija, odnosno tehničku pomoć i obuku članova posmatračkog tima Arapske lige u Siriji. Pripadnici sirijske opozicije i organizacija za ljudska prava kritikuju posmatrače, tvrdeći da njihov dolazak uopšte nije ublažio dejstva snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Neki kritičari traže da Arapska liga povuče posmatrače, koji su započeli misiju 26. decembra. Funkcioneri Arapske lige kažu da povlačenje posmatrača nije na dnevnom redu sastanka u Kairu, kojim predsedava premijer i ministar inostranih poslova Katara, šeik Hamad bin Jasim al-Tani.

Arapski ministri treba da dobiju početni izveštaj o napretku posmatračkog tima koji predvodi sudanski general Muhamed Ahmed Mustafa al-Dabi. Ispred kairskog hotela u kojem se održava sastanak, grupa od pedesetak protivnika predsednika Asada je skandirala parole protiv sirijskog predsednika. Ujedinjene nacije tvrde da je u nasilju povezanom sa ugnjetavanjem učesnika protesta, poginulo najmanje pet hiljada ljudi.

Damask, međutim, optužuje da pobunu vode naoružani teroristi, koji su odgovorni za pogibiju dve hiljade pripadnika snaga bezbednosti. Sirijska organizacija za ljudska prava stacionirana u Londonu, saopštila je da su se prebegli vojnici koji su se pridružili demonstrantima danas sukobili sa Asadovim trupama u pokrajini Dara na jugu zemlje i da je 11 vojnika poginulo, a 20 ranjeno.

XS
SM
MD
LG