Linkovi

SAD opremaju sirijske pobunjenike


Pripadnici slobodne sirijske armije
Pripadnici slobodne sirijske armije

Bela Kuća zatražila je od američkog Kongresa 500 miliona za opremanje i trening određenih članova naoružane umerene sirijske opozicije.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hejden izjavila je juče da će novac takođe biti upotrebljen za pomoć u odbrani sirijskog naroda, stabilizaciji oblasti koje su pod kontrolom pobunjenika i odgovor na pretnje terorista.

Poziv je usledio nakon što je sirijska vojska izvela smrtonosni vazdušni napad na grad Alepo.

“Bure sa eksplozivom bačeno je na civile uzrokujuću veliku štetu. Ovde nema članova slobodne sirijske armije ili vojnih baza. Broj žrtava je ogroman”.

Sjedinjene Države su saopštile da bi, dok ne postoji vojno rešenje za krizu u Siriji, novac koji traži Obamina administracija mogao da bude još jedan korak ka pomoći sirijskom narodu da se odbrani od napada Asadovog režima. Uz sveopšte previranje u regionu Bliskog istoka, pojedini Sirijci, koji su se našli u unakrsnoj vatri, veruju da su zaboravljeni.

“Gde je svet? Gde su ljudi? Gde su Ujedinjene Nacije?

I dok se nasilje u Siriji nastavlja, šef za humanitatne operacije UN Valeri Ejmos obavestila je Savet Bezbednosti da vlada Sirije sprečava dostavu pomoći onima kojima je najpotrebnija.

“Svi smo se nadali značajnom poboljšanju situacije na terenu. Nažalost, ponovo moram da obavestim Savet da se nasilje nad civilima, koje vrše sve strane u konfliktu, kao i kršenje ljudskih prava, nastavljaju, uz nesagledive posledice za one koji su pogođeni.”

Ejmos je navela da je za skoro 11 miliona ljudi u Siriji potrebna humanitarna pomoć. Savet bezbednosti usvojio je u februaru reyoluciju kojom se zahteva od svih strana u konfliktu u Siriji da garantuju humanitarnim organizacijama nesmetan pristup.

XS
SM
MD
LG