Linkovi

SAD izvršile raketne napade na sirijsku vojnu bazu


Krstareća raketa tipa Tomahavk prilikom lansiranja sa razarača američke ratne mornarice "USS Ross", u istočnom Sredozemlju, u petak 7. aprila 2017. u znak odmazde za napad hemijskim oružjem snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada na civilno stanovništvo u pokrajini Idlib pod pobunjeničkom kontrolom. (snimak američke ratne mornarice)

Američka vojska ispalila je više desetina krstarećih raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu u znak odmazde za užasavajući napad hemijskim oružjem za koji se krive snage sirijskog predsednika Bašara al Asada, u kome je poginulo oko stotinu civila. To je prvi direktan američki napad na snage sirijske vlade.

Američki vojni zvaničnici rekli su Glasu Amerike da je ukupno 59 krstarećih raketa tipa Tomahavk ispaljeno sa razarača američke ratne mornarice "USS Porter" i "USS Ross", koji su stacionirani u istočnom Sredozemnom moru.

Vazdušni udari na Siriju izvršeni su dok je predsednik Tramp domaćin kineskom predsedniku Ši Djinpingu na svom imanju na Floridi.

Iznenadni napad predstavlja potpuni zaokret za predsednika Trampa koji je kao predsednički kandidat upozoravao protiv angažovanja Sjednjenih Država u sedmogodišnjem gradjanskom ratu u Siriji. Medjutim, predsednik je očigledno bio potresen fotografijama i video snimcima dece koja su stradala u napadu hemijskim oružjem, rekavši da je to "uvreda za čovečanstvo, koja je prešla mnoge linije".

Krstareće rakete
Krstareće rakete

Zvaničnik američke ratne mornarice saopštio je da je gadjan sirijski vojni aerodrom Šajrat u zapadnom delu zemlje, pošto se smatra da su odatle poleteli borbeni avioni koji su izvršili napad hemijskim oružjem, koje je sadržalo nervni gas sarin.

Nervni gas sarin

Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u četvrtak da "SAD poseduju visok nivo uverenosti da su taj napad izvršili borbeni avioni režima sirijskog predsednika Bašara al Asada i da je tom prilikom upotrebljen bojni otrov sarin".

Video (engleski jezik): Predsednik Donald Tramp obraća se naciji

President Trump's Statement on US Missile Strikes on Syria
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Američki zvaničnici rekli su da je raketni napad izbegao depoe za koje se veruje da se u njima skladišti sarin.

Portparol Pentagona, kapetan Džef Dejvis, rekao je da je, prema prvim procenama napada, u napadu "ozbiljno oštećeni ili uništeni sirijski avioni i podržavajuća infrastruktura i oprema".

U obraćanju naciji preko televizije u četvrtak uveče, predsednk Donald Tramp je rekao da je, pošto je sirijski predsednik Bašar al Asad u utorak pokrenuo užasan napad, naredio ciljane vojne udare na vojni aerodrom u Siriji odakle je potekao napad hemijskim oružjem.

"U utorak, sirijski predsednik Bašar al Asad lansirao je užasan hemijski napad na nedužne civile, koristeći smrtonosan nervni agens. (...) Večeras sam naredio ciljani vojni udar na aerodrom u Siriji sa kog je hemijski napad izveden", rekao je Tramp.

"Sprečavanje širenja smrtonosnog hemijskog oružja predstavlja ključni interes nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država", dodao je predsednik Tramp, nazvavši napad hemijskim oružjem ove nedelje "veoma varvarskim", koji je "ugušio živote bespomoćnih ljudi, žena i dece".

Tramp je takođe pozvao civilizovane nacije da se pridruže Sjedinjenim Državama u "traganju sa krajem klanice i krvoprolića u Siriji".

Sirijska državna televizija nazvala je američki napad aktom "agresije". U isto vreme, sirijska opoziciona grupa, stacionirana u Turskoj, pozdravila je američki napad, rekavši da on stavlja tačku na doba "nekažnjivosti" i poručviši da vojna akcija treba da bude nastavljena.

Razarač USS Porter lansira vođenu raketu američke mornarice "Tomahavk" iz Mediteranskog mora, 7. aprila 2017. Američke snage razorile su baražom krstarećih raketa sirijski aerodrom koji je u vezi sa hemijskim napadom na civile ove nedelje.
Razarač USS Porter lansira vođenu raketu američke mornarice "Tomahavk" iz Mediteranskog mora, 7. aprila 2017. Američke snage razorile su baražom krstarećih raketa sirijski aerodrom koji je u vezi sa hemijskim napadom na civile ove nedelje.

Nije mali napad

Savetnik za nacionalnu bezbednosti, H.R. Mekmaster, obraćajući se reporterima kasno u četvrtak, rekao je: "Očigledno, režim će očuvati sposobnost da počini masovna ubistva hemijskim oružjem izvan ovog aerodroma".

Dodao je: "Ovo nije bio mali napad".

U izjavi izdatoj ubrzo po američkom napadu, senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejem su rekli: "Podržavamo veštinu i profesionalizam oružanih snaga SAD koje su izvele večerašnji napad u Siriji. Delajući po naredbi svog glavnokomandujućeg, poslali su važnu poruku da Sjedinjene Države neće dalje stajati i neaktivno posmatrati dok Asad, koga pomaže i podržava Putinova Rusija, izvodi pokolje nad nedužnim Sirijcima hemijskim oružjem i bombama".

Kongres SAD mora da odobri dalje akcije u Siriji

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi je ocenila da je američka vojna akcija proporcionalan odgovor, ali je takodje dodala da ako predsednik Tramp namerava da pojača vojno angažovanje u Siriji - mora da traži odobrenje od Kongresa. ​

"Američka akcija u Siriji je odgovarajuća i pravedna", rekao je predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan, ali je dodao da očekuje da buduće angažovanje administracije po ovom pitanju uključi i Kongres.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je izjavio da je bio obavešten o planu napada:

“Potpredsednik Majk Pens me je sinoć obavestio o predsednikovoj odluci da vojnom akcijom odgovori na korišćenje hemijskog oružja sirijskog režima protiv svog naroda. Ja podržavam i akciju i cilj … Ovo je jasan signal iz Amerike, Bašaru Al Asadu da više ne može nekažnjeno da koristi hemijsko oružje protiv svog naroda”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG