Linkovi

Turska za kopnene trupe u Siriji


Turski vojnici patroliraju u blizini granice sa Sirijom (arhiva)

Jedan turski zvaničnik izjavio je da Ankara traži od saveznika da pokrenu zajedničku kopnenu inicijativu u Siriji.

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je da će predloženi sporazum o prekidu vatre biti “teško” primeniti i optužio Tursku i Saudijsku Arabiju da rade pod dirigentskom palicom stranih sila.

Tokom jučerašnjeg obraćanja u Damasku, Asad je postavio pitanje ko će tokom primirja kontrolisati ono šta rade opozicione snage, koje on uvek naziva teroristima.

"Niko…Ko će razgovarati sa teroristima ako terorističke organizacije odbace prekid vatre? Ko će ih pozvati na odgovornost? Oni kažu da hoće prekid vatre u roku od nedelju dana. Ko je sposoban da stvori sve potrebne uslove za nedelju dana? Niko", smatra Asad.

Jedan turski zvaničnik izjavio je da Ankara traži od saveznika da pokrenu zajedničku kopnenu inicijativu u Siriji, jer je to, kako navodi, jedini način da se zaustavi rat u toj zemlji koji traje već pet godina. Taj isti zvaničnik rekao je novinarima da se Turska zalaže za međunarodne kopnene operacije u Siriji, ali da neće sama da preduzme takve mere.

Turska je u sastavu međunarodne koalicije koju predvode SAD u vazdušnim napadima protiv pripadnika Islamske države u Siriji, kao i Saudijska Arabija, koja je takođe najavila spremnost da, u okviru šire koalicije, rasporedi svoje kopnene snage u Siriji.

XS
SM
MD
LG