Linkovi

Sporna turska politika prema Siriji


Sirijska deca igraju se na granici sa Turskom
Sirijska deca igraju se na granici sa Turskom

Kritičari Vlade se bune zbog porasta broja izbeglica iz Sirije i podrške koju premijer Redžep Tajip Erdogan pruža sirijskoj opoziciji

Dok se borbe u Siriji nastavljaju, Turska vlada i dalje stoji iza svoje kampanje protiv predsednika Bašara al-Asada. Međutim, saradnik Glasa Amerike Setareh Sig izveštava iz Istanbula da se u zemlji povećava protivljenje stavu vlade prema Siriji i turskom prihvatanju talasa sirijskih izbeglica.

Na ulicama Istanbula se javlja nezadovoljstvo. Kritičari Vlade se bune zbog porasta broja izbeglica iz Sirije i podrške koju premijer Redžep Tajip Erdogan pruža sirijskoj opoziciji. Oni kažu da politika Turske vlade ometa trgovinu i da porast broja izbeglica može da dovede do nestabilnosti. Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice je saopštio da u 14 logora za izbeglice u sedam turskih pokrajina, sada ima više od stotinu hiljada Sirijaca. Ilter Turan je politikolog na Univerzitetu „Bigli“.

To je prilično skup poduhvat. Ne mogu da procenim koliko će još Turska biti u stanju da ugošćava ove pridošlice, pogotovo ako njihov broj nastavi da raste.“

I dok se razmena minobacačkih granata između Turske i Sirije događa gotovo svakog dana, prisustvo turskih vojnika na granici zabrinjava turske građane.

Ne želim rat između Turske i Sirije. Ovo je štetno za Erdoganovu vladu.“

Niko ne može da prihvati rat, jer je on bolan za sve, a Sirija je stari prijatelj.“

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu traži da svetske sile intervenišu i prekinu nasilje u Siriji. U debati američkih predsedničikih kandidata u ponedeljak, na kojoj je razmatrana spoljna politika, i predsednik Barak Obama i izazivač Mit Romni, sporili su se oko najboljeg načina podržavanja sirijske opozicije.

Sada, teško je gledati ovo što se događa u Siriji i zbog toga ćemo učiniti sve što možemo da bismo pomogli opoziciji. Ali isto tako moramo da imamo u vidu da nam je veće vojno mešanje u Siriji ozbiljan korak“, kazao je Obama.

„Ovo je trenutak, odnosno ovo bi trebalo da bude trenutak za američko vođstvo. Trebalo bi da preuzmemo lidersku ulogu, ne vojnu, nego vodeću organizacionu, upravljačku ulogu, da ujedinimo strane, da pronađemo strane dostojne poverenja“, poručio je Romni.

Ali Turska vlada se oseća sve izolovanijom.

„Turska je pogrešno protumačila spremnost drugih da učestvuju u intervenciji, a nije spremna da jednostrano interveniše. Prema tome, turska politika uspostavljanja promene putem intervencije izgleda da u ovom momentu ne funkcioniše.“

Znatan pad trgovine od početka sukoba je velika briga. Neke kompanije kažu da im se promet smanjio za čak 80 odsto - otkako su turski kamioni prestali da prevoze robu u Siriju. Ono što je počelo kao prikazivanje međunarodnog liderstva, postaje sve veći unutrašnjepolitički problem za Erdogana i njegovu vladu, koji izgleda da svakodnevno postaje sve složeniji.
XS
SM
MD
LG