Linkovi

EU pooštrila sankcije Siriji


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

EU osudila i obaranje turskog aviona od strane Sirije, o čemu će sutra na zahtev Turske raspravljati i Stalni savet NATO-a

Evropski ministri spoljnih poslova danas su jednoglasno podržali osnažene sankcije protiv sirijskog režima, istovremeno pozdravljajući umjerenu reakciju Ankare na obaranje turkosg vojnog aviona. Medjutim, priča tu nije završena. Na poziv Turske, sutra se vanredno okuplja Stalni savjet NATO-a, koji će i razmatriti aktiviranje člana četiri NATO sporazuma koji napad na jednu od članica vojnog saveza smatra napadom na cijelu Alijansu.

Sirija je danas bila u centru pažnje šefova evropskih diplomatija. Osnažene su sankcije, crnoj listi osoba i kompanija povezanih sa Asadovim režimom dodata su nova imena, a predsjedavajuća skupom u Luksemburgu, baronesa Ketrin Ešton poručuje:

"Osudujemo neprihatljivo obaranje turskog aviona od strane Sirijaca. Sirija mora ispunjavati medjunarodne obaveze, a mi ćemo nastaviti sa pritiskom na sirijski režim. Želimo vidjeti zajedničku akciju Savjeta bezbjednosti uključujući i sankcije".

"Vidjela se odlučnost članica EU da povećaju pritisak na Asadov režim i urgiraćemo naredne sedmice na skupu prijatelja Sirije u Parizu da se taj pritisak još više pojača i od strane država koje su izvan Unije, kako bi nam se u sankcijama pridružio i ostatak svijeta", kazao je britanski državni sekretar za spoljna poslove, Vilijam Hejg.

Za šefa švedske diplomatije Karla Bilta dalja militarizacija situacije u Siriji neće pomoći njenom razrješenju, te priznaje da ni sankcije nemaju direktan uticaj na sirijski režim.

"Sankcije ne udaraju mašineriju, već ekonomiju, i to je dugoročni, indirektni efekat na režim, ne i trenutni. Jedini način je dati političkiizlaz režimu, jedino tako možemo očekivati rezultat. Rješenje sigurno nije militarizacija konflikta. Zažalićemo ako ne zaustavimo dalju militarizaciju siriskog konflikta".

Medjutim, moguće je da se u konflikt uključi i NATO savez jer je, na zahtjev Turske, za sutra zakazana posebna sjednica Stalnog NATO savjeta koje će se baviti samo jednom tačkom dnevnog reda- ukoliko Savjet prepozna da je rušenje turskog vojnog aviona u prošli petak bio napad na Tusku, NATO članicu, značiće to i aktiviranje člana četiri NATO sporazuma koji kaže-napad na jednu od članica vojnog saveza, znači i napad na cijelu Alijansu.
XS
SM
MD
LG