Linkovi

Avion oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru


A Turkish Air Force F16 jet fighter takes off from an air base as Turkey's national flag
A Turkish Air Force F16 jet fighter takes off from an air base as Turkey's national flag

Turski šef diplomatije rekao je da je ratni avion nakratko ušao u sirijski vazdušni prostor, ali da ga je napustio 15 minuta pre obaranja.

Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu je izjavio da je Sirija oborila turski vojni avion u međunarodnom vazdušnom prostoru. Davutoglu je za tursku televiziju izjavio da su piloti isprobavali radarski uređaj u trenutku obaranja iznad Mediterana.

Turski ministar je rekao da je letelica nakratko ušla u sirijski vazdušni prostor, ali da ga je napustila 15 minuta pre obaranja. NATO je saopštio da će se u utorak na zahtev Turske, sastati sa turskim predstavnicima da razmotri situaciju.

Turski predsednik Abdula Gul je juče izjavio da je moguće da je letelica zašla u sirijski vazdušni prostor, ali da je za ratne avione koji lete velikom brzinom „uobičajeno“ da na kratkim razdaljinama prelaze granicu. Iran traži od Sirije i Turske da se uzdrže posle obaranja aviona.

Iranski ministar inostrajih poslova Ali Akbar Salehi je juče razgovarao telefonom sa svojim turskim kolegom i založio se za miroljubivo rešenje problema. Sirija je priznala da je oborila avion, rekavši da je letelica povredila sirijski vazdušni prostor.

Sirijske vlasti tvrde da je letelica oborena u skladu sa odgovarajućim zakonima. Sirijske i turske snage zajednički tragaju za dvojicom nestalih turskih pilota.
XS
SM
MD
LG