Linkovi

Turska vojna akcija naglašava zategnutost


Turski vojnik na sirijsko-turskoj granici

Turska je na čelu zemalja koje su u direktnoj konfrontaciji sa sirjskom vladom

Razmena vatre izmedju turskih i sirijskih snaga preti da zapali taj region i naglašava razlike izmedju arapskih i nearapskih zemalja kao i podele izmedju sunitima i šiitima predvodjenih vlada, navode analitičari.

Turska je na čelu zemalja koje su u direktnoj konfrontaciji sa sirjskom vladom, što bi potencijalno moglo da uvuče saveznike Ankare iz NATO-a u taj konflikt, za koji se mnogi u regionu nadaju da će biti rešen lokalno.

Nekoliko regionalnih analitičara uvereno je da Ankara neće ići tim putem, uprkos jučerašnjoj vojnoj invervenciji.

Nadim Šehadi, istraživač organizacije Čatam Haus, sa sedištem u Londonu, smatra da Turska neće proglasiti rat jer bi joj za to bila potrebna medjunarodna, kao i arapska podrška.

Medjutim, podrška arapskih zemalja je pod znakom pitanja. Uprkos činjenici da je Arapska liga prošle godine suspendovala članstvo Sirije i da egipatski predsednik vodi regionalna nastojanja u cilju okončanja tamošnjeg konflikta, nijedna arapska država ne podržava apel Katara za direktnu arapsku vojnu intervenciju.

A kada su u pitanju zapadni partneri Turske Šehadi veruje da Ankara radi na dugoročnom planu.

„Oni drže krizu na niskoj temperaturi i istovremeno na stolu drže opciju da NATO treba da se angažuje, što se za sada naravno neće dogoditi.“, kaže Šehadi i zaključuje: „To je pak način da se pomogne turskoj vladi na planu inostrane politike.“
XS
SM
MD
LG