Linkovi

Razmena vatre na sirijsko-turskoj granici


Prizor iz turskog grada Akčakalea posle eksplozije sirijske minobacačke granate, 3. oktobar 2012.

Turska je saopštila da su njene oružane snage otvorile vatru na ciljeve unutar Sirije u znak odmazde za sirijski minobacački napad na grad Akčakale.

Kancelarija turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je da su turske snage odmah uzvratile vatru na ciljeve unutar Sirije u odgovor na, kako je rečeno, „gnusan“ napad na turski grad.

Turski mediji su ranije javili da je u eksploziji granate poginulo pet osoba, među kojima su i majka sa troje dece, dok je najmanje devet osoba teže ranjeno. Turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu uložio je protest zbog sirijskog napada Ujedinjenim nacijama i NATO-u, čija je Turska članica.

Zvaničnik NATO-a izjavio je za Glas Amerike da su ambasadori zemalja članica NATO-a tim povodom održali hitan sastanak. Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun upozorio je Siriju da poštuje teritorijalni integritetet svojih suseda, rekavši da današnja razmena prekogranične vatre pokazuje da konflikt u Siriji sve više ugrožava njene susede.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Vašingtonu da je ogorčena sirijskim minobacačkim napadom na Tursku. Ona je izrazila žaljenje zbog gubitka života u Turskoj, dodavši da će razgovarati sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom i sa njim razmotriti naredne korake.

Ranije danas u četiri usaglašene eksplozije u delu Alepa pod vladinom kontrolom, poginule su desetine ljudi, a ranjeno je gotovo stotinu. Eksplozije su razorile oficirski klub i obližnji hotel. Opozicione organizacije tvrde da je poginulo najmanje 48 ljudi, većinom pripadnika bezbednosne službe, dok sirijski mediji navode da je broj poginulih 31.
XS
SM
MD
LG