Linkovi

NATO osudio obaranje turskog aviona


Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom obraćanja novinarima posle sastanka NATO u Briselu
Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom obraćanja novinarima posle sastanka NATO u Briselu

NATO optužuje sirijsku vladu za bezobzirnost prema međunarodnim normama, miru, bezbednosti i ljudskom životu

Šef mirovne misije Ujedinjenih nacija, Erv Ladsu, izjavio je da je situacija u Siriji previše opasna da bi posmatrači Svetske organizacije mogli da nastave rad i da će misija i dalje biti suspendovana. On je na sednici Saveta bezbednosti rekao i da Sirijska vlada zabranjuje posmatračima upotrebu satelitskih telefona, koji su prema njegovim rečima "ključna alatka" za operaciju.

Istovremeno, NATO je osudio prošlonedeljno sirijsko obaranje turskog vojnog aviona, rekavši da taj napad predstavlja primer „bezobzirnosti sirijske vlade prema međunarodnim normama, miru, bezbednosti i ljudskom životu“.

Posle sastanka ambasadora alijanse u Briselu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je da ne očekuje da će situacija eskalirati. On je izrazio očekivanje da će Sirije preduzeti „sve neophodne korake“ za izbegavanje takvih događaja u budućnosti.

Rasmusen nije želeo da govori o mogućim akcijama NATO rekavši samo da saveznici nastavljaju da pažljivo prate situaciju.

„Želim da bude jasno da je bezbednost alijanse nedeljiva. Svrstani smo uz Tursku u duhu snažne solidarnosti“, rekao je Rasmusen.

Turska je tražila sastanak u skladu sa odredbom povelje NATO prema kojoj svaka članica alijanse može da traži konsultacije sa ostalim članicama ako smatra da joj je bezbednost ugrožena.

U međuvremenu, turski premijer Redžep Tajop Erdogan obratio se članovima turskog parlamenta rekavši da uzdržano reagovanje Turske na prošlonedeljni napad ne bi trebalo tumačiti kao slabost. Erdogan je rekao da je tursko prijateljstvo vredno ali da je njen gnev isto tako snažan, dodajući da će turske oružane snage reagovati na svaku povredu njene granice od strane Sirije.

Turska je saopštila da je njen avion slučajno na kratko ušao u sirijski vazdušni prostor i da je pogođen sirijskom vatrom kada je veći zašao iz njega. Sirija je taj napad nazvala činom samoodbrane.
XS
SM
MD
LG