Linkovi

Ulične borbe u Alepu


Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije u pograničnom gradu Azazu, 32 kilometra severno od Alepa

Granatiranje i ulične borbe u Alepu se nastavljaju dok je sirijski otpravnik poslova u Londonu otkazao poslušnost sirijskoj vladi

Aktivisti sirijske opozicije izveštavaju danas o rasprostranjenim sukobima, uključujući neprestane borbe u najvećem sirijskom gradu, Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije sedište je u Londonu, saopštila je da su vladine snage i danas bombardovale nekoliko delova tog grada i da vojnici vode ulične borbe sa pobunjenicima.

Pomenuta organizacija, čiji izveštaji dobijeni od očevidaca na licu mesta ne mogu da budu potvrđeni zbog ograničenja na rad stranih izveštača, kaže da su snage predsednika Bašara al-Asada takođe granatirale i sprovodile vojne operacije u pokrajini Dera.

Aktivisti kažu da je borbi bilo i u nekoliko delova Damaska, kao i u pokrajini Homs.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je juče da je krajnje zabrinut zbog uticaja koji bombardovanja i upotreba teškog naoružanja imaju na civilno stanovništvo.

Ban je takođe pozvao predsednika Asada da obeća da ni pod kojim uslovima neće koristiti hemijsko naoružanje.

Takođe juče, britanski sekretarijat za inostrane poslove saopštio je da je otpravnik poslova sirijske ambasade u Londonu, Kaled al-Ajubi, otkazao poslušnost sirijskoj vladi. On je poslednji u nizu visokih sirijskih funkcionera koji su dali ostavke u znak protesta zbog krvavog ugušivanja opozicije u Siriji.

Britanski sekretarijat za inostrane poslove saopštio je da ga je al-Ajubi obavestio da više ne predstavlja vladu predsednika Asada.
XS
SM
MD
LG