Linkovi

Egipatski lider kritikovao sirijsku vladu


Egipatski predsednik Mohamed Morsi
Egipatski predsednik Mohamed Morsi

Egipatski predsednik Mohamed Morsi kritikovao sirijsku vladu nazvavši je "represivnom" i pozvao je da uspostavi demokratsku vladu

Regionalni pritisak na sirijskog predsednika Bašara al-Asada pojačao se danas kada je novoizabrani predsednik Egipta Mohamed Morsi opisao vladu u Damasku kao „represivnu“ i pozvao je da uspostavi demokratsku vladavinu.

Egipatski lider je to izjavio na samitu nesvrstanih zemalja u Iranu, jednom od najčvršćih pristalica sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Morsi je takođe rekao da svet ima „moralnu obavezu“ da stane uz sirijski narod, a sirijski konflikt je opisao kao deo revolucionarnih aktivnosti koje su zahvatile region.

Izražavajući protest sirijska delegacija je tokom Morsijevog govora napustila sednicu. Indijski premijer Manmohan Sing založio se za snažniju akciju nesvrstanih zemalja kako bi doprinele rešavanju konflikta u Siriji.

Iran i Sirija smatraju da je taj ustanak različit od Arapskog proleća i da se sastoji uglavnom od „terorista“ koji deluju u ime Sjedinjenih Država i regionalnih zemalja.

Kasnije danas, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće o humanitarnoj krizi u Siriji. Međutim to telo nije u stanju da preduzme neku snažniju akciju pošto su Rusija i Kina sprečile usvajanje tri rezolucije, podržane od strane zapadnih zemalja, u kojima se kritikovao predsednik Asad i tražile strožije sankcije.

U međuvremenu, u Siriji, ustanici kažu da su oborili jedan lovački avion, u pokrajini Idlib, nedaleko od turske granice. Taj izveštaj nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora.
XS
SM
MD
LG