Linkovi

UN odložile Sirijske mirovne razgovore do kraja februara


Posrednik UN-a za sirijske pregovore Stafan de Mistura
Posrednik UN-a za sirijske pregovore Stafan de Mistura

Ujedinjene nacije su danas odložile Sirijske mirovne razgovore u Ženevi do kraja februara.

Izaslanik UN-a Stafan de Mistura koji je zasebno diskutovao sa predstavnicima vlade predsednika Bašara al Asada I opozicionim grupama nazvao je odlaganje do 25. Februara “privremenom pauzom” a ne propašću prvih sirijskih mirovnih nastojanja u poslednje dve godine.

“Ovo nije kraj,” rekao je de Mistura “ I to nije neuspeh razgovora.”

U medjuvremenu, sirijska vlada je danas ustvrdila da je okončala opsadu pobunjenika u dva šiitska sela u Alepu, što je velika pobeda za vladine snage predsednika Bašara Al Asada.

Sirijska državna TV je saopštila da su armija I šitiske paravojne snage poznate kao Odbori za narodnu odbranu razbili trogodišnju blokadu Nubula I Zahre u okviru napredovanja vladinih snaga u pokrajini Alepo u proteklim danima. Poraz pobunjenika omogućava sirijskim snagama da preuzmu kontrolu nad rutom dostave od Alepa do Turske granice.

Nezavisno od toga, sirijska državna novinska agencija SANA je saopštila da su pobunjenici ispalili nekoliko raketa na južni grad Daraa, usmrtivši deset civila I ranivši 41 u jednoj stambenoj četvrti. Daraa je sporna oblast za snage lojalne Asadu I oružane opozicione grupe koje pokušavaju da ga zbace sa vlasti.

Novi sukob pada dok glavna opoziciona grupa u zemlji, Visoki odbor za pregovore apeluje na medjunarodne donator da pruže veću finansijsku pomoć sirijskom narodu pogodjenom petogodišnjim konfliktom.

Taj odbor je pred sutrašnju donatorsku konferenciju u Londonu rekao da “Sirijcima potrebna konkretna akcija naših prijatelja u cilju obustave nasumičnog bombardovanje” koje sprovode Aasadove snage uz vazdušnu podršku ruskih mlaznjaka.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas rekao da njegova zemlja neće obustaviti vazdušne napade u Sirji dok ne budu poražene, kako se izrazio, “terorističke organizacije”.

Lavrov je specifično pomenuo grupu Džabhat al Nusra vezanu za Al Kadu kao cilj napada Rusije, rekavši da ne vidi razlog da se ta misija obustavi.

Američki državni sekretar Džon Keri je juče apelovo za okončanje vazdušnih napada i rekao da bi primirje u Siriji trebalo da bude implementirano uskoro.

XS
SM
MD
LG