Linkovi

Nastavljene konsultacije o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prilikom prethodnih razgovora o Siriji u Beču, 14. novembra 2015.

Visoki zvaničnici 20 zemalja su danas započeli razgovore u Njujorku o predloženoj političkoj tranziciji u cilju okončanja gradjanskog rata u Siriji, uoči planiranog početka razgovora pod pokroviteljstvom UN izmedju predstavnika sirijske vlade i opozicije.

Zvaničnici se sastaju već treći put kako bi dali zamah ranijem sporazumu o implementaciji prekida vatre u Siriji da bi razgovori o političkoj tranziciji mogli da počnu.

Stejt department je saopštio da su predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, Irana i drugih zemalja koje su učestvovale u prethodnim rundama sirijskih pregovora bile danas za stolom u njujorškom hotelu Palas.

“Cilj je pokušaj da se bolje definiše ono što mislimo da je politička tranzicija i kako bi taj proces trebalo da izgleda da bi se steklo više poverenja u prekid vatre”, rekao je predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi.

Takozvana Medjunarodna grupa za podršku Siriji takodje se nada da će podneti rezoluciju koju će usvojiti Savet bezbednosti. Tom rezolucijom bi takodje bio usvojen plan za političku tranziciju i predloženi prekid vatre.

XS
SM
MD
LG