Linkovi

UNICEF: Za nedelju dana ubijeno 1600 ljudi


Sirijski pobunjenici tokom borbi sa vladinim snagama u Alepu

Dečiji fond Ujedinjenih nacija kaže da je protekla nedelja bila najkrvavija u 18-mesečnom građanskom ratu u Siriji

Dečiji fond Ujedinjenih nacija, poznat po skraćenici UNICEF, saopštio je da je u građanskom ratu u Siriji protekle nedelje ubijeno 1600 ljudi, što tu nedelju čini najkrvavijom do sada u tom 18-mesečnom konfliktu.

Predstavnik UNICEFa Patrik Mekormak rekao je da među poginulima ima i dece, ali nije izneo nikakve druge pojedinosti niti je rekao kako je UNICEF došao do te cifre.

Sirijski opozicioni aktivisti izveštavali su protekle nedelje da je dnevno ginulo između 100 i 200 ljudi, dok su snage predsednika Bašara al-Asada pojačale upotrebu vazdušnih snaga nastojeći da uguše ustanak protiv njegove autokratske vladavine.

Dnevne izveštaje o brojevima poginulih iz pobunjeničkih i državnih izvora teško je proveravati zbog borbi i zbog toga što sirijske vlasti ne dozvoljavaju dolazak većini stranih izveštača.

U najnovijem nasilju sirijski državni mediji kažu da su dve bombe eksplodirale danas kraj jednog bezbednosnog kompleksa u Damasku ranivši četvoro ljudi, u napadu za koji su prihvatili odgovornost pobunjenici iz Slobodne sirijske armije.

Državni mediji osudili su eksplozije u prestoničkoj četvrti Abu Rumaneh kao terorističko delo.

Sirijske vlasti su takođe saopštile da je kasno sinoć u jednom od predgrađa Damaska eksplodirao automobil-bomba, usmrtivši 15 osoba. Proteklih nekoliko meseci u Damasku se dogodio niz napada bombama čiji cilj su uglavnom bili objekti sirijskih snaga bezbednosti.

Sirijski opozicioni aktivisti kažu da su snage predsednika Bašara al-Asada danas bombardovale pobunjeničke oblasti u nekoliko različitih područja.

Ustanak u Siriji počeo je marta 2011. godine mirovljubivim protestima protiv autokratske vladavine predsednika Asada, ali su se pretvorili u građanski rat kada je on pokušao da silom uguši svoje protivnike.

Novi međunarodni mirovni izaslanik Lakdar Brahimi rekao je juče da je promena u siriji „neophodna, nezaobilazna i neizbežna“. Ali u intervjuu za arapsku televizijsku mrežu Aldžazira on je takođe rekao da je „suviše rano govoriti o tome ko bi trebalo da ode, a ko da ostane“.

Zapadne sile i njihovi saveznici u arapskom svetu zahtevaju da se predsednik Asad odrekne položaja dok Rusija, Kina i Iran odbacuju takve pozive kao mešanje u unutrašnje stvari Sirije.
XS
SM
MD
LG