Linkovi

Ban: Katastrofalna situacija u Siriji


Porušene zgrade u Homsu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je sve zaraćene strane u Siriji da zaustave borbe, dok traje akcija prikupljanja pomoći za izbeglice

Ban Ki-mun je uputio taj apel na današnjoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu, na kojoj humantirane organizacije nastoje da prikupe milijardu i po dolara pomoći za sirijske izbeglice kao i za interno raseljene osobe u zemlji koja je već gotovo dve godine u ratu. Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su obećali su po 300 miliona dolara pomoći.

Konferencija se održava dan pošto je specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige, Lakdar Brahimi, upozorio da bi Sirija mogla da se raspadne i apelovao na Svetsku organizaciju da preduzme hitnu akciju.

“Sirija se uništava. Strane se ljute na mene kada to kažem, ali one su saučesnice u njenoj destrukciji. Sirija propada deo po deo. A uništavanjem Sirije region bi mogao da bude gurnut u krajnje lošu situaciju, što je krajnje bitno za region i svet u celini. Stoga smatram da Savet bezbednosti jednostavno ne može da nastavi sa izjavama kao što su: ‘Pošto se ne slažemo, sačekajmo bolja vremena.’ Mislim da moraju da se uhvate u koštac sa situacijom odmah,” rekao je Brahimi.

Savet bezbednosti razmatrao je nekoliko mera za uvođenje sankcija Siriji ali su Kina i Rusija stavile veto na tri rezolucije kojima bi se osudila vlada Bašara al-Asada i kažu da je potrebno naći unutrašnje rešenje za izlazak iz krize, bez stranog mešanja.

Predsednik Obama saopštio je juče da će Vašington odobriti 155 miliona dolara dodatne pomoći sirijskim izbeglicama, za nabavku odeće, lekova, žita, ćebadi, čizama i peći za kuvanje. Time je ukupan iznos američke pomoći dostigao 365 miliona dolara.

Evropska unija je udvostručila iznos obećane pomoći Siriji na oko 270 miliona dolara, dok je međunarodna grupa od 77 islamskih dobrotvonih oranizacija saopštila da će pružiti pomoć u vrednosti 182 miliona dolara.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG