Linkovi

Sirijci najveća izbeglička populacija na svetu


Sirijske izbeglice u Libanu
Sirijske izbeglice u Libanu

Gutereš je u obraćanju generalnoj skupštini svetske organizacije pozvao međunarodnu zajednicu da podrži sirisjke susede, koji su primili skoro dva i po miliona izbeglica.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Antonio Gutereš kaže da će Sirijci uskoro prestići Avganistance i postati najveća svetska populacija izbeglica.

Gutereš je u obraćanju generalnoj skupštini svetske organizacije pozvao međunarodnu zajednicu da podrži sirisjke susede, koji su primili skoro dva i po miliona izbeglica. On je istakao da oni koji su pobegli od krize u toj zemlji "nisu uspeli da pobegnu od svojih trauma i psiholoških rana".

Gutereš je takođe posebno naglasio uticaj koji je trogodišnjki oružani sukob ostavio na najmlađe Sirijce. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je da je veliki broj civila i dalje zarobljen u oblastima pod opsadom - više od 200 hiljada, koje drže vladine snage i 45 hiljada, koje drže opozicioni borci - dodajući da obe strane moraju dozvoliti da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je neophodna.
XS
SM
MD
LG