Linkovi

Optužbe protiv sirijskih pobunjenika


Pobunjenici ekstremističke sirijske grupe Džabhat al-Nusra, povezane sa al-Kaidom, sa svojom zastavom (arhivski snimak)
Pobunjenici ekstremističke sirijske grupe Džabhat al-Nusra, povezane sa al-Kaidom, sa svojom zastavom (arhivski snimak)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč optužila je sirijske pobunjenike da su počinili zločin protiv čovečnosti tokom nedavne ofanzive u oblasti koju kontrolišu snage lojalne predsedniku Bašaru Al Asadu.

Hjuman Rajts Voč je naveo da su naoružane sirijske opozicione snage usmrtile najmanje 190 civila i otele oko 200 talaca, većinom žena i dece, tokom napada na oblast Latakiju, u avgustu. U saopštenju se takođe navodi da je najmanje 67 žrtava pogubljeno tokom nekoliko napada na 10 alavitskih sela lojalnih predsedniku Asadu i da su u nekoliko slučajeva ubijene čitave porodice.

Istraga je ustanovila da je 20 naoružanih grupa učestvovalo u toj operaciji. Prema izveštaju, pet islamističkih grupa je najviše umešano, uključujući Džabhat Al Nusra i Islamsku državu Irak i Levant. Učešće zapadnjačke Slobodne sirijske armije nije potvrdjeno. Direktor Hjuman Rajts Voča za Bliski istok Džo Stork izjavio je da napadi nisu bili samo delo odmetničkih boraca već da se radi o koordiniranom, planiranom napadu na civilno stanovništvo.

HRV je takođe zabeležio slučajeve navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje su počinile snage predsednika Asada tokom skoro trogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 100 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG