Linkovi

Mirovni razgovori o Siriji pred raspadom


Posrednik UN-a za razgovore o Siriji, Stefan de Mistura
Posrednik UN-a za razgovore o Siriji, Stefan de Mistura

Izgledi za političko rešenje konflikta u Siriji su sve manji pošto se vodeća opoziciona grupa povukla iz razgovora sa sirijskim režimom i apelovala na Medjunarodnu grupu za podršku Siriji, koja ima 17 članica, da im pruži pomoć.

Medjutim, analitičari navode da SAD i druge svetske sile koje su deo grupe za podršku Siriji možda nisu imale dovoljan uticaj da vrate razgovore na pravi put.

Sukob izmedju snaga koje podržavaju Siriju i pobunjenika je eskalirao tokom proteklih nedelja uprkos prekidu vatre.

Nastavak sukoba potresa sirisku opoziciju, koja krivi režim za najveći deo nasilja.

"Sada i putem medija apelujem da se održi sastanak ministara spoljnih poslova Medjunarodne grupe za podršku Siriji kako bi mogli da se pozabave situacijom i ponovo procene humanitarne procedure koje su u toku, kao i prekid neprijateljstava, koji je propao", smatra Rijad Hidžab, vodeći opozicioni pregovarač.

Američki državni sekretar Džon Keri i ministri inostranih poslova u grupi za pružanje podrške su održali nekoliko rundi razgovora o sirijskom mirovnom procesu. Medjutim, Vašington priznaje da su izazovi još uvek prisutni.

"Mi bismo okarakterisali ove razgovore kao težak posao, što su uvek bili i uvek će biti", kaže Džon Kirbi, portparol Stejt departmenta.

Medjutim, izgledi za SAD i druge svetske sile da udahnu život sirijskim razgovorima su mali, navode neki analitičari, osim ako ne dodje do promena na terenu.

"Ukoliko ne dodje do nekih vojnih promena na terenu u Siriji, da li će Bašar al Asad i oni koji ga podržavaju osećati da moraju da sklope kompromis? A dok to ne učine, nema načina da se opozicija složi sa time da zadrži na vlasti osobu koja je odgovorna za smrt blizu pola miliona sirijskih gradjana”, navodi Adam Ereli, analitičar i bivši ambasador.

Takodje, analitičari kažu da ni vlada ni opozija ne prihvataju činjenicu da će imati koristi od političkog rešenja.

"Obe strane moraju da budu uverene da mogu da postignu više političkim rešenjem nego nastavljanjem nasilja, a prilično sam siguran da režim ne misli tako i sumnjam da opozicija ili veliki delovi opozicije misle tako", kaže Danijel Server sa univerziteta Džons Hopkins.

Server dodaje da zbog toga ne veruje da su dve strane dostigle “pravi momenat” za sporazum.

XS
SM
MD
LG