Linkovi

Keri: Pregovori jedino rešenje za Siriju


Britanski minstar inostranih poslova pozdravlja američkog državnog sekretara Džona Kerija u Londonu.

Predstavnici 11 zapadnih i arapskih zemalja iz grupe “Prijatelji Sirije” sastali su se danas u Londonu sa članovima sirijske opozicije, kako bi razgovarali o predlogu da se idućeg meseca održi mirovna konferencija o Siriji.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i Rusija pokušavaju da organizuju konferenciju na kojoj bi se pronašlo političko rešenje za konflikt u kojem je do sada poginulo preko 100,000 ljudi. Medjutim, diplomate su suočene sa teškoćama u nastojanju da ubede sirijsku opoziciju i vladu, da učestvuju na konferenciji nazvanoj “Ženeva II”, planiranoj za sredinu novembra.

Posle susreta sa predstavnicima sirijske opozicije, američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da je na sastanku dogovoreno da se “istraži svako moguće rešenje kako bi se taj tragični sukob okončao.”

"Verujemo da će nastavak rata jednostavno dovesti do urušavanja sirijske države. Dovešće do jačanja ekstremističkih grupa i samog ekstremizma te novih izbeglica koje prelaze granice, što je pritisak za susedne zemlje. Dodatno će destabilizovati region i na kraju dovesti do dezintegracije sirijske države.”

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, koji je domaćin sastanka, pokušao je da ublaži zabrinutost šefa sirijske opozicije, Ahmada Džarbe, da bi sirijski predsednik Asad mogao da pronadje način da ostane na vlasti.

"Naš stav je podjednako jasan kao i Džarbin – Asad nema nikakvu ulogu u mirnoj i demokratskoj Siriji.”

Predstavnici Sirijske nacionalne koalicije nagovestili su da će bojkotovati mirovne pregovore ukoliko Asad ne bude prinudjen da sidje s vlasti. Prethodno je u Istanbulu portparol koalicije, Halid Saleh, izrazio rezerve prema novom sastanku u Ženevi.

"Smatramo da Ženevskom saopštenju nedostaje jedan veoma važan element. Ono ne pominje šta će se dogoditi sa Bašarom al Asadom u tranzicionom periodu, niti šta će se dogoditi sa njim u budućoj Siriji. Naš stav je jasan – da bismo imali mir i stabilnost, red I zakon u Siriji, osoba odgovorna za ubistvo više od 120,000 Sirijaca ne može da ima položaj u tranzicionoj vladi, niti bilo kakvu ulogu u budućem političkom procesu u Siriji.”

Sirijski predsednik Bašar al-Asad i sam je izneo sumnje u pogledu moguće mirovne konferencije, u intervjuu emitovanom sinoć na libanskoj televiziji Al-Majadin.

"Ko su grupe koje će učestvovati u Ženevi? U kakvom su odnosu sa sirijskim gradjanima? Da li one predstavljaju sirijski narod? Da li predstavljaju ovu zemlju?”

Predsednik Asad izrazio je želju da Iran bude deo mirovne konferencije. Iranski predsednik Hasan Rohani, koji u Kirgistanu prisustvuje samitu Šangajske organizacije za saradnju, izjavio je da Iran ima podjednako važnu ulogu u pomoći Siriji kao i druge zemlje.

“Sve strane, koje mogu da izvrše uticaj na Siriju, poput Irana, treba da ulože napore da se obezbedi konstruktivan dijalog.”

Medjutim, američki državni sekretar Džon Keri juče je u Parizu istakao da Teheran prvo treba da pristane da prisustvuje ženevskim razgovorima, i pokaže spremnost da pomogne u uspostavljanju prelazne vlade.
XS
SM
MD
LG