Linkovi

Borba za vojni aerodrom u Alepu


Snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu u Alepu posle sukoba sa borcima Slobodne sirijske armije.
Snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu u Alepu posle sukoba sa borcima Slobodne sirijske armije.

Sirijski pobunjenici sukobili su se vladinim trupama oko kontrole vojnog aerodroma u blizini najnaseljenijeg grada u zemlji.

Sirijski pobunjenici sukobili su se vladinim trupama oko kontrole vojnog aerodroma u blizini najnaseljenijeg grada u zemlji. Aktivisti su naveli da su pobunjenici napali vazduhoplovnu bazu u blizini Alepa ali iz izveštaja nije jasno da li su je i zauzeli.

U međuvremenu, borbe su nastavljene na nekoliko mesta u Siriji. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je šestoro pobunjenika i 14 vladinih vojnika poginulo u napadu na jedan vojni kontrolni punkt u pokrajini Dara. Grupa je takođe navela da su bombardovanja i jaki sukobi vođeni u Idlibu, Deir Ezoru i pokrajini Alepo.

Aktivisti kažu da je u jučerašnjim borbama poginulo 260 ljudi, uključujući 86 civila, 73 pobunjenika i 92 vladina vojnika. Nema zvaničnih izveštaja o tim informacijama jer Sirija ne dozvoljava novinarima da slobodno izveštavaju u zemlji. Na video snimku objavljenom na internetu vide se rodbina i prijatelji koji žale za poginulim članovima porodica dok stanovništvo nastavlja da beži zbog bombardovanja. Lekar u jednoj lokalnoj bolnici rekao je da svakog dana stiže 10 do 15 dece i da mnoga od njih umiru zbog povreda.

U međuvremenu, specijalni izaslanik UN za Siriju Lakdar Brahimi razgovarao je danas sa saudijskim kraljem Abdulom o krizi u Siriji. Na sastanku u Džedi oni su se složili da je neophodno prekinuti krvoproliće i pružiti pomoć Sirijcima koji su ugroženi nasiljem u zemlji.
XS
SM
MD
LG