Linkovi

Ban: Opasne posledice krize u Siriji


Amaterski snimak granatiranja sirijskog grada Homsa
Amaterski snimak granatiranja sirijskog grada Homsa

Ban Ki Mun je rekao da ga „duboko zabrinjavaju“ dalje dostave oružja sirijskoj vladi i opozicionim snagama, kao i uticaj krize na obližnji Liban

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun upozorava na „ekstremno opasne“ posledice zaoštravanja prekograničnog sukoba Turske i Sirije.

Ban Ki Mun je rekao da ga „duboko zabrinjavaju“ dalje dostave oružja Sirijskoj vladi i opozicionim snagama, kao i uticaj sirijske krize na obližnji Liban. On je ponovo zatražio političko rešenje, naglasivši da je to „jedini put“ izlaska iz krize koja je počela marta prošle godine.

Turski napad na sirijske položaje šesti dan za redom je izveden posle pada sirijske granate na tursku teritoriju. Turski predsednik, Abdulah Gul, danas je izjavio da je u Siriji u toku „najgori scenario“ i zatražio akciju međunarodne zajednice. Istovremeno, novinar Glasa Amerike Skot Bob javlja sa tursko-sirijske granice da je turska javnost generalno protiv vojne akcije, pogotovo jednostranih poteza Ankare.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javlja da je danas u sukobima u Siriji poginulo više od 60 ljudi, od kojih dvadeset u pokrajini Dara na jugu. Sirijske snage nastavljaju i napade na područja koja drže pobunjenici u pokrajini Homs.
XS
SM
MD
LG