Linkovi

Poziv sirijskoj opoziciji da se ujedini


Sastanak Arapske lige u Kairu bio je posvećen situaciji u Siriji
Sastanak Arapske lige u Kairu bio je posvećen situaciji u Siriji

Predsednik Arapske lige pozvao sirijske frakcije da se ujedine i odbacio plan Kofija Anana podržan od strane Ujedinjenih nacija

Šef Arapske lige Nabil Elarabi pozvao je rascepkanu sirijsku opoziciju da se ujedini i kritikovao plan podržan od strane Ujedinjenih nacija za osnivanje prelazne sirijske vlade.

Elarabi, koji predsedava dvodnevnom konferencijom u Kairu sa oko 250 opozicionih ličnosti, pozvao je sve frakcije da „ne propuste ovu priliku“ da prevaziđu svoje razlike.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu uputio im je istu poruku, upozorivši da bi korist od „slabe i neorganizovane opozicije“ imala samo vlada predsednika Bašara al-Asada. Davutoglu je rekao da sirijska vlada uzaludno pokušava da „promeni kurs istorije“.

„U Siriji će doći do preobražaja i promene“, rekao je Davutoglu. „To je neizbežno i na kraju će se pojaviti nova administracija i demokratski režim. Mora biti jasno da samo sirijski narod može da odlučuje o budućnosti bilo kakvog sporazuma u vezi sa njegovom zemljom“.

Davutoglu je dodao da će u petak u Parizu biti održana konferencija grupe Prijatelji Sirije, uz učešće oko stotinu zemalja i organizacija.

Predstavnici boraca protiv vlade u Siriji nisu prisustvovali današnjem sastanku u Kairu. U svom saopštenju pobunjenička Slobodna sirijska armija kritikovala je te razgovore zbog, kako je rečeno, „odbacivanja ideje o stranoj vojnoj intervenciji za spašavanje naroda… i ignorisanje pitanja zaštićenih tampon zona, humanitarnih koridora i vazdušnog embarga, kao i naoružavanja pobunjeničkih boraca“.

Jedan izvor u bliskom kontaktu sa Slobodnom sirijskom armijom rekao je da je jedan od razloga što njeni komandanti nisu poslali predstavnika u Kairo to što razne frakcije nisu mogle da se ujedine oko zajedničke platforme.

Pre održavanja današnje konferencije u Kairu sirijske opozicione grupe odbacile su plan za politički preobražaj u Siriji koji su podržale Ujedinjene nacije. Na međunarodnoj konferenciji održanoj u subotu, u Ženevi, usvojena je ublažena verzija plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana za osnivanje prelazne vlade u Siriji. Na insistiranje Rusije, u tom kompromisnom planu ostavljena je mogućnost da predsednik Asad učestvuje u prelaznoj vladi.

Sirijska opozicija nazvala je taj plan „dvosmislenim“ i „farsom“ i isključila svaku mogućnost podele vlasti sa predsednikom Asadom.

U međuvremenu, turski ratni avioni poleteli su danas u području granice sa Sirijom drugi put u protekla tri dana zbog toga što su primećeni sirijski helikopteri kako se približavaju granici.

Turski premijer redžep Tajip Erdogan, bivši saveznik Bašara al-Asada koji se okrenuo protiv njega, rekao je da su turska pravila o angažmanu promenjena i da će na sve sirijske snage koje se na preteći način budu približile granici biti otvorena vatra.
XS
SM
MD
LG