Linkovi

Zapadne sile spremne za napad


Bela kuća saopštila je da je predsednik Obama odlučio da će biti odgovora na upotrebu hemijskog oružja u Siriji i da razmatra eventualne mere.

Predstavnik Džej Karni ponovio je kako nema sumnje da je upotrebljen otrovni gas i najavio da će Sjedinjene Države tokom nedelje objaviti izveštaj obaveštajnih agencija o tom incidentu. Inspektori Ujedinjenih nacija su, u međuvremenu, iz bezbednosnih razloga za jedan dan odložili posetu lokalitetu napada u pregrađju Damaska.

Dok inspektori svjetske organizacije pokušavaju da na terenu utvrde činjenice u vezi sa navodnim napadom hemijskim oružjem, Sjedinjene Države i pojedini saveznici se, po svemu sudeći, sve više približavaju odluci o vojnoj akciji u Siriji.

Predsjednik Barak Obama, kako je danas saopšteno iz Bijele kuće, sa timom za nacionalnu bezbjednost i dalje razmatra opcije za odgovor na napad. Portparol Džej Karni rekao je novinarima da nema sumnje da je 21. avgusta izvan Damaska upotrijebljeno hemijsko oružje. Takođe, kako je ponovio Karni, ima vrlo malo sumnje da je sirijska vlada odgovorna za napad, koji predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava.

"Predsjednik vjeruje da je riječ o o ozbiljnom prestupu, koji zahtijeva odgovor. Odvojiće neophodno vrijeme da razmotri odgovarajuće mjere, uz konsultacije sa našim saveznicima i partnerima i liderima u Kongresu."

Karni je takođe poručio da cilj bilo kakve akcije protiv sirijskog režima nije zbacivanje s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Vojska je, kako je u intervjuu BBC-u poručio američki sekretar za odbranu Čak Hejgel, spremna na preduzimanje akcije.

“Rasporedili smo opremu i snage da bismo mogli da ispunimo bilo koju opciju koju predjednik želi da preduzme. Mi smo spremni", rekao je Hejgel.

Među Obaminim opcijama su, kako prenose američki mediji, lansiranje krstarećih raketa sa razarača ili dugometni bombarderi, u okviru napada koji bi trajao dva do tri dana. Zvaničnici navode da bi bio izveden ograničeni napad, s obzirom na to da Sjedinjene Države ne žele da budu umiješane u sirijski građanski rat.

Da je sve više nagovještaja da se Vašington i saveznici kreću ka ograničenoj upotrebi sile protiv pristalica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, prenosi i agencija Rojters. Zapadne sile kazale su sirijskoj opoziciji da narednih dana očekuju napad protiv Asadovih snaga, saopštili su Rojtersu izvori koji su prisustvovali sastanku međunarodnih izaslanika i Sirijske nacionalne koalicije u Istanbulu.

Nekoliko ključnih američkih saveznika nagovijestilo je podršku snažnom odgovoru. Arapska liga optužila je danas sirijsku vladu za napad. Britanski parlament će u četvrtak prekinuti ljetnju pauzu kako bi razmotrio moguće odgovore na situaciju u Siriji, dok britanske oružane snage prave planove za vanredne situacije.

“Još nismo donijeli odluku, ali bilo koja akcija koju mi ili drugi preduzmu, mora da bude legalna, proporcionala, sa određenim ciljem da spriječi i onemogući upotrebu hemijskog oružja u budućnosti", rekao je premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron.

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je da je njegova zemlja spremna da kazni odgovorne.

“Masakr hemijskim oružjem u Damasku ne može da prođe bez odgovora i Francuska je spremna da kazni one koji su donijeli tu podlu odluku da otruje gasom nevine“, rekao je Oland.

Sirijski šef diplomatije za to vrijeme poručuje da će se su slučaju američke akcije zemlja braniti svim raspoloživim sredstvima, navodeći da bi vazdušni napadi samo služili interesima Izraela i al-Kaide.

“Nema ispravne logike po kojoj bi se napad dogodio. Sumnjam da bi zemlja poput Sjedinenih Država to uradila kao uslugu al-Nasra frontu u Siriji. U suprotnom bi bile oborene njihove tvrdnje nakon 11. septembra”, poručio je ministar spoljnih poslova Sirije, Valid al-Moalem.

Rusija i Kina, saveznici sirijske vlade, zaoštrili su upozorenja protiv vojne intervencije, dok je Moskva navela da bi takva akcija imala katastrofalne posljedice po region.
XS
SM
MD
LG